Légitámadások és tömegsírok Kelet-Ukrajnában

Vágólapra másolva!
A szakadárok szerint bekerítették az ukrán katonákat Donyeck megyében. Az oroszok tüzérségi egységeket rendeltek a határhoz. Az ukrán légierő újraindította a légitámadásokat. Szlovjanszkban állítólag tömegsírokat találtak.
Vágólapra másolva!

Felerősödtek a kelet-ukrajnai szakadárok és az ukrán hadsereg egységei közötti harcok az utóbbi napokban. Az ukrán hadsereg 11 embert vesztett az elmúlt 24 órában. Donyeck megyében Marinyivka és Amvroszijivka településeknél, valamint Luhanszk megyében Izvarinónál zajlanak heves harcok. Az ukrán kormány szerint tartják az állásaikat, de a szakadárok azt állítják, hogy Marinyivkát elfoglalták, az ukrán katonákat pedig bekerítették.

Szerdán az ukrán légierő felújította támadásait, és több célzott csapást hajtott végre a szakadárok állásai ellen Kelet-Ukrajnában. A térségbeli repüléseket kedden állították le, miután hétfőn Luhanszk megyében lelőtték az ukrán légierő egyik An-26-os szállítógépét. A gépen nyolcan voltak, a biztonsági erők négy főt kimentettek, ketten a szakadárok fogságába estek, két katona holléte ismeretlen.

Eközben ukrán és amerikai források is arról számoltak be, hogy Oroszország újra katonákat küld az orosz–ukrán határra. Ukrajna szerint a Rosztov–Taganrog autóúton két, Grad rakéta-sorozatvetővel is felszerelt orosz tüzérségi egység mozgását észlelték Ukrajna irányába, valamint Brjanszk körzetében, másfél kilométerre az ukrán határtól az orosz katonák tábort és lőállásokat építenek ki. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma azt is közölte, lehetséges, hogy Moszkva nehézfegyverzetet küld Ukrajnába a szakadárok támogatására. Szerintük jelenleg 12 ezer fős lehet az ukrán határ közelében lévő orosz haderő.

Tömegsírok

Ukrajna és a Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy katonákat és fegyvereket – köztük harckocsikat és rakétakilövőket – küld a szakadároknak. Oroszország ezt tagadja. Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő, a Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője Facebook-oldalán azt írta: bizonyítékok vannak arra, hogy a szakadárok lőnek át orosz területre feletteseik parancsára.

A harcokban eddig 270 ukrán katona esett el az ukrán hivatalos adatok szerint, és több száz civil, illetve szakadár áldozat lehet. Az ukrán kormány szerint a 10 napja visszafoglalt Szlovjanszkban több száz szakadár harcos holttestére bukkantak, akiket sekély tömegsírokban hantoltak el. Ezt az információt más nem erősítette meg.

Népirtásnak nyilvánítanák

Az ukrán hadsereg tetteinek népirtássá és emberiesség elleni bűncselekményekké nyilvánítását követelik az ENSZ-től és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ) az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság oroszbarát szakadár lázadói. Szerintük Ukrajna „folyamatosan megsérti az alapvető nemzetközi normákat és szabványokat, és mindez mostanra népirtáshoz és kiterjedt humanitárius katasztrófához vezetett" – írta a Moscow Times angol nyelvű orosz hírportál. Ezenkívül ultimátumot is intéztek az ukrán hadsereghez, miszerint 24 órán belül ki kell vonulniuk a Novorossziját (Népköztársaságok Uniója) alkotó Donyeck és Luhanszk megyékből.

Eközben az ukrán nemzeti bank bejelentette, hogy páncélozott pénzszállító járműveket ad át a terrorellenes erőknek a sebesültek biztonságos kimentésére a harcmezőkről. A járműveket hordágyakkal és egyéb orvosi felszerelésekkel látják el. A kelet-ukrajnai "terrorellenes műveletben" már négy katonai orvos életét vesztette, nyolc pedig megsebesült.