Angela Merkel izzadt férfiaktól kapta a legszebb ajándékot

2014.07.17. 16:00

A német kancellár egy történész előadásának a meghallgatásával ünnepeli a hatvanadik születésnapját, de néhány nappal ezelőtt azért kitombolta magát a riói vb-döntőn, ahol a válogatott világbajnoki címmel köszöntötte fel a legnagyobb rajongóját.

Fél év telt el Angela Merkel harmadik ciklusából, és a német kancellár még mindig megkerülhetetlen sztár a világpolitikában, míg otthon a német sajtó bajnokként emlegeti. A Welt véleménycikkben áradozik arról, hogy a népszerűsége csúcsán ünnepeli a 60 születésnapját. „Ha Németország világbajnok lesz, Merkel is világbajnok lesz” – írta a lap még a döntő előtt.

Kancellári születésnap 

Tíz évvel ezelőtt, az ötvenedik születésnapján Merkel a kereszténydemokraták pártelnöke volt, karnyújtásnyira a kancellári poszttól, és stílusosan ünnepelt: a vendégek mindössze egy nem túl izgalmasnak ígérkező előadásra kaptak meghívót Berlini beszélgetések címmel. Csak az tudhatta, hogy ünnepelni gyűltek össze, aki ismerte Merkel születésnapjának a dátumát. Idén is terveznek hasonló rendezvényt, de nyilván a meglepetés már nem lesz olyan átütő erejű: a meghívottak tudni fogják, hogy ez az az esemény, ahol felköszönthetik a kancellárt.

Sok német nemcsak a válogatottért, hanem Merkelért is rajongForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Thomas Eisenhuth

Merkel azonban most is, csakúgy, mint tíz évvel ezelőtt, a felhőtlen pezsgőzés helyett inkább a csendes elmélyülést választja: az ezerfős vendégsereg ugyanis egy neves történészprofesszor, Jürgen Osterhammel előadását hallgathatja meg ebből az alkalomból.

A német vezetők és a foci

Angela Merkel kancellári teljesítményét feltehetően az utolsó apró részletig kielemzik majd, amikor búcsút int a harmadik ciklusának (amelynek idő előtti befejezését a Spiegel már meglebegtette, de egyelőre melléfogott), az viszont már most kijelenthető, hogy nagyon komolyan hozzájárult a sport és a politika nyilvános összeolvadásához. A korábbi kancellárok, ha meg is néztek egy-egy meccset, nem tartották olyan fontosnak, hogy ezt más is lássa. Konrad Adenauert például annyira nem hozta lázba a válogatott első világbajnoki címe, hogy el sem látogatott a döntőre 1954-ben. Helmut Schmidt 1974-ben ott volt ugyan a stadionban, de távol a VIP-páholytól, Helmut Kohl pedig az öltözőben gratulált ugyan a csapatnak 1990-ben, de ezt csak véletlenül örökítették meg fényképen, akkor még szó sem volt a Merkel-féle jól dokumentált haverkodásról a Nationalelf játékosaival.

Merkel nem a nyilvános érzelemkitöréseiről ismert, a gólöröméből – felugrik a székből, és magasba emeli ökölbe szorított kezét – mégis sikerült védjegyet csinálnia. A képszerkesztők pedig vevők a mozdulatra.

A kancellár gólörömeForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marcus Brandt

Sportsztárok, politikusok, pártok

Merkel történetesen már az előtt focirajongó volt, mielőtt ez akár a Nationalelf, akár a saját politikai érdekei szempontjából számított volna. De túl azon, hogy tényleg szereti a futballt, tudja azt is, hogy ez az összefonódás a német sport jelenleg kétségtelenül legnagyobb szupersztárjaival jót tesz az ő és pártja népszerűségének is. Amikor a Portugália elleni csoportmérkőzés után meglátogatta a csapatot, a CDU népszerűsége két százalékkal emelkedett. A közvélemény-kutatók szerint a német választókban ezek a látogatások úgy csengenek le, hogy az ország vezetője komolyan veszi őket, és képviseli az érdekeiket.

Merkel a fiú öltözőben

Merkel kancellárságának egyik visszatérő motívuma volt a foci. 2006-ban alig egy éve volt kancellár, amikor a németországi rendezésű világbajnokságon rögtön alkalma nyílt egy közös fényképre a válogatottal. Négy évnek kellett azonban eltelnie, amíg bemerészkedett a fiúk öltözőjébe. 2010-ben, a Törökország elleni selejtező után készült róla az a kép, amelyen kezet fog a meztelen felsőtestű Mesut Özillel.

Az idei öltözői látogatáson készült kép, pár nappal a 60. születésnapja előttForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Guido Bergmann

Izzadt férfitestek közt a kancellár

2014-re ebből az öltözői kitérőből rituálé lett, és ma már a német állampolgárok és szurkolók részéről is komoly igény mutatkozik arra, hogy a kancellárjukat izzadt férfitestek koszorújában lássák. A vonzalom kölcsönös: Oliver Bierhoff a csapat kabalájának nevezte a kancellárt, Lukas Podolski pedig egy szóviccel próbálta meg kifejezni a rajongását, amikor Muttivációnak nevezte Merkelt (az anyuka német megfelelője, a Mutti képezte a szóvicc alapját).

Joachim Löw szövetségi kapitány nem jött zavarba, amikor arról kérdezték, hogy milyen poszton játszatná a válogatottban a legnagyobb rajongójukat: természetesen a kedvenc játékosa, Bastian Schweinsteiger mellett, mondta.

Szülinapi jókívánság

Arra a kérdésre, hogy a 60. születésnapjára mit kívánna magának, a ZDF múlt vasárnapi interjújában Merkel így válaszolt: "Azt, hogy egészséges maradjak, és azt csinálhassam, ami örömet okoz számomra." Azt pedig korábban nem titkolta, hogy a kancellári teendőket még mindig a legnagyobb örömmel végzi. És 2017 őszén még csak 63 éves lesz.