Az oroszok lelőttek egy ukrán vadászgépet

Vágólapra másolva!
Az ukránok szerint ez már a sokadik orosz támadás volt.
Vágólapra másolva!

Kijev állítása szerint egy orosz harci gép lelőtte az ukrán légierő egyik Szu-25-ös vadászgépét, amely Ukrajna légterében hajtott végre feladatot. Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette: az orosz repülő rakétát lőtt ki szerdán az ukrán vadászgépre, amely lezuhant. A pilótának sikerült katapultálnia, így sértetlenül úszta meg a támadást. Megtalálták, és biztonságos helyre szállították.

Az incidenst a szóvivő a "sorozatos orosz provokációk" újabbikának nevezte. Liszenko megerősítette, hogy holtan találták a két pilótáját annak az An-26-os katonai szállítógépnek, amelyet még hétfőn lőttek le, Kijev állítása szerint orosz területről. A lezuhant gépen nyolcan voltak, közülük négyen megmenekültek, ketten a szakadárok fogságába estek, két további katonának pedig nyoma veszett. Azt egyelőre nem pontosították, hogy a foglyul esett vagy az eltűnt pilóták holttestét találták-e meg.

Petro Porosenko ukrán elnök utasította a kijevi külügyminisztériumot, hogy válaszoljon az orosz területről az ukrán erők ellen az utóbbi napokban elkövetett támadásokra. Korábban az ukrán média arról számolt be, hogy Grad rakétarendszerrel három sorozatot lőttek ki szerdán este Oroszországból Ukrajna területére, amit az interneten közzétett videofelvételek is bizonyítanak a jelentések szerint. Közben Ukrajna vezetői üdvözölték az Oroszország ellen szerdán meghirdetett újabb nemzetközi szankciókat.

"A szankciók kiszélesítése jelzés Moszkvának, hogy most megfizet a sorozatos jogsértésekért és az Ukrajnával szembeni agresszióért" – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök az ukrán kormány csütörtöki ülésén. Közölte: az újabb büntetőintézkedések bevezetéséről hozott amerikai és európai uniós döntés megmutatta, hogy a Nyugat egységes állásponton van az ukrajnai válságot illetően, és elkötelezett a demokratikus értékek mellett.