Vágólapra másolva!
Férfiból nővé alakíttatta magát egy finn férfi. Miután nemet váltott, és kérte, hogy nőként jegyezzék be, elutasították, mert házasságban élt. Strasbourgoz fordult, de veszített.
Vágólapra másolva!

Heil Hamalainen azt szerette volna, ha a finn állam elismeri női voltát. Ezért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Heil Hamalainen ugyanis 2009-ben nemváltó műtéten esett át: férfiból nővé operáltatta magát, de a finn állam nem akarta bejegyezni, hogy nővé lett. A helyzetet ugyanis bonyolította, hogy előzőleg – még férfiként – házasságot kötött szerelmével, egy nővel.

A műtét után hiába kérte a finn hatóságokat, hogy ismerjék el nőként. Az elutasítást azzal indokolták, hogy a finn törvények nem ismerik el az azonos neműek közötti házasságot. Hogy Heil Hamalainent nőként vegyék nyilvántartásba, előbb vagy el kellett volna válnia, vagy bejegyzett élettársi kapcsolattá alakítania házasságát.

Erről azonban a páros hallani sem akart. Azzal érveltek, hogy a házasság sokkal magasabb szintű biztonságot nyújt gyerekük számára, mint az élettársi kapcsolat. A strasbourgi bíróság azonban végül kimondta, a finn állam nem követett el jogsértést.

A döntést többen kritizálták. A Transgender Europe berlini civil szervezet szerint a bíróság teljesen félreértette az ügyet. Szerintük az egész a házasság megóvásáról és a magánéletbe való bele nem szólásról szól.

Az EU tagállamok közül több is megengedi, hogy – noha az azonos neműek házasságát nem ismerik el – együtt maradjanak azok az eredetileg különnemű házaspárok, akiknek egyik tagja a házasságkötés után nemváltó műtétnek veti alá magát.

A Transgender Europe arra is felhívta a figyelmet, hogy 11 EU-államban a nemzőképesség megszüntetéséhez kötik a nemváltó műtét utáni új nem bejegyzését – jelentette az Euobserver.