Másodfokon felmentették a volt olasz kormányfőt a Ruby-perben.

A hivatali hatalommal való visszaélés és a prostitúcióra való kényszerítés vádja alól is felmentette Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt pénteken a milánói fellebbviteli bíróság.

Silvio BerlusconiForrás: AFP

A bíró által felolvasott ítélet szerint Silvio Berlusconi egyik bűncselekményt sem követte el. Berlusconit 2013 júniusában első fokon hét évre ítélték a Ruby-perben. Az akkori ítélet szerint a politikus szexuális viszonyt létesített a történtek idején fiatalkorú Karima El Mahroug marokkói lánnyal, ismertebb nevén Szívtipró Rubyval.

Franco Coppi Berlusconi védőügyvédje úgy nyilatkozott, a Silvio Berlusconit minden vád alól felmentő ítélet a legoptimistább várakozást is felülmúlta. Coppi szerint védencét azért mentették fel, mivel többek között bebizonyosodott, hogy Silvio Berlusconi ha kapcsolatban is állt a lánnyal, tényleg nem ismerte a valódi életkorát. Az ítélet részletes indoklását a bíróság három hónap múlva közli.

Berlusconi köszöni

Silvio Berlusconi pénteken tizenegyedik alkalommal végzett közmunkát a Milánó közeli Cesano Bosconéban levő idősek otthonában, ahol a tavaly adócsalásért jogerősen kiszabott egy éves ítéletét tölti le. Az otthon kijáratában Berlusconi annyit mondott a felmentését ünneplő rajongóinak, hogy köszöni kitartásukat.

Ez volt a románc

Silvio Berlusconi és Ruby viszonyára 2010 májusában derült fény. Rubyt lopásért letartóztatták és a milánói rendőrségre az akkori kormányfő Silvio Berlusconi személyesen telefonált az akkor 17 éves lány szabadon bocsátásáért. Berlusconi arra hivatkozott, hogy Ruby Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök rokona és letartóztatásából diplomáciai botrány keveredhet.

Ruby a milánói bíróság előttForrás: MTI/EPA/Daniel dal Zennaro

Rubyt ezután Nicole Minetti a Berlusconi vezette volt Szabadság Népe (PdL) párt lombardiai tartományi képviselője vitte el a rendőrségről. A 2011-ben kezdődött Ruby-per tárgyalásain az olasz törvények értelmében áldozatnak tartott és ezért tanúként meghallgatott Ruby tagadta, hogy Berlusconival szexuális viszonyban állt volna. Beszámolói szerint a Silvio Berlusconi Arcoréban levő villájában rendezett “bunga-bunga”- partik egyszerű vacsorák voltak. A vád szerint viszont a politikus öt millió eurót fizetett a történtek idején prostitúcióból élő lánynak. Ezt nem sikerült bizonyítani, de a per során kiderült, hogy Silvio Berlusconi a tavalyi évig több mint negyven fiatal nőt tartott ki, akik mindannyian az általa rendezett partik látogatói voltak.

A kollégák is elégedettek

Mariastella Gelmini a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) politikusa megelégedéssel nyugtázta a felmentő ítéletet, amely szerinte véget vet a “Berlusconi lejáratását célzó ügyészi hadjáratnak” és visszaadja a polgároknak a Berlusconiba és főleg az olasz igazságszolgátatásba vetett bizalmát. Stefano Esposito a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa irónikusan úgy kommentálta a bírósági döntést, hogy az ítélet kimondta: Ruby tényleg Mubarak unokahúga volt.