A halálos áldozatok számáról vitatkozik a Hamász és Izrael

Vágólapra másolva!
Izrael szerint a Hamász élő pajzsként használja a polgári lakosságot.
Vágólapra másolva!

Gázai egészségügyi források szerint már több mint háromszáz palesztin halálos áldozata van a tizenkét napja tartó közel-keleti konfliktusnak. Több mint 2200 palesztin megsebesült. A palesztinok szerint a halálos áldozatok 80 százaléka civil, köztük sok a nő és gyerek. Több olyan támadásról adtak hírt, amely során egész családokkal végeztek izraeli lövedékek. Korábban az ENSZ azt közölte, hogy az áldozatok háromnegyede polgári lakos, nem hadviselő fél volt

Izrael vitatja a palesztinok által közölt számokat, és azzal vádolja a Gázát uraló Hamász radikális palesztin szervezetet, hogy az élő pajzsként használja a polgári lakosságot. Barack Obama amerikai elnök elítélte az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat, de azt is hangsúlyozta, hogy Washingtont aggasztja a kemény izraeli válaszcsapás.

Több mint ezer rakétát lőttek ki Izraelre

Izrael csütörtök este indított szárazföldi akciót a Gázai övezetben, miután a palesztin fegyveresek elutasítottak egy egyiptomi tűzszüneti javaslatot, és nem hagytak fel az Izrael elleni rakétatámadásokkal. Az izraeli erők szerint a támadások célja a Hamász Izraelbe vezető alagútjainak felszámolása.

A Hamász a konfliktus kiújulása óta több mint ezer rakétát lőtt ki Izraelre. Eddig egy izraeli katona és egy civil vesztette életét a támadásokban. Az izraeli hadsereg közlése szerint a pénteki napon 240 palesztin célpontot támadtak földről, vízről és levegőből. Az éjszaka folyamán három izraeli katona sérült meg, közülük egy súlyosan.

Szombaton a térségbe utazik Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy elősegítse a gázai konfliktus rendezését Izrael és a Hamász között.