Kiengedték a kórházból az iraki elnököt

2014.07.19. 19:14

Tizennyolc hónapos németországi gyógykezelés után szombaton visszatért hazájába Dzsalal Talabani iraki elnök - számolt be az iraki állami televízió.

A 80 éves, tavaly agyvérzést elszenvedett, kurd nemzetiségű államfő súlyos politikai válság közepette érkezett vissza Irakba: múlt hónapban szunnita szélsőségesek elfoglalták az ország északi és nyugati részeit, az iraki politikai pártoknak pedig az április végén lezajlott választások óta sem sikerült egységkormányt alakítani.

Talabani másodszorra tölti be a többnyire ceremoniális feladatkörökkel járó államfői tisztséget, és utódját a parlament választja meg. Egy korábbi informális megállapodás alapján Irak elnöke a kurd kisebbség soraiból kerül ki.

A héten az iraki képviselők egy mérsékelt szunnita politikus személyében megválasztották a parlament elnökét, egyelőre azonban várat magára az államfő és a miniszterelnök kinevezése. Ez utóbbi tisztségre Núri al-Máliki jelenlegi miniszterelnök, a választásokon győzelmet aratott síita koalíció vezetője pályázik. Az iraki törvényhozás szerdán ül össze újból, hogy megvitassa a kérdést.

Talabanira a közel-keleti országon és pártján, Kurdisztáni Hazafias Szövetségen (PUK) belül is sokan olyan személyként tekintenek, aki képes egyesíteni a megosztott politikusokat, megromlott egészségi állapota miatt azonban nem valószínű, hogy aktívan részt vesz majd a politikában. Mindenesetre szakértők úgy vélik, az elnök visszatérése támogatást jelent a PUK elnökjelöltjének, és segíthet abban is, hogy a kurd pártok egy személy jelölésében állapodjanak meg.