Negyvenegy áldozatot követelt szombaton a gázai konfliktus

Gáza, izraeli támadás, palesztinok
Israeli Merkava tanks roll towards the Israeli-Gaza border in an army deployment area on July 19, 2014. Israeli strikes killed 20 people in Gaza on July 19, 2014, taking the death toll from a 12-day bombardment to 318, as UN chief Ban Ki-moon headed to the region to join truce efforts. AFP PHOTO /MENAHEM KAHANA
Vágólapra másolva!
Legkevesebb negyvenegy palesztin vesztette életét a Gázai övezet iszlamista erői ellen indított izraeli offenzívában szombaton, ami így az összecsapások egyik eddigi legvéresebb napja lett.
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP/Menahem Kahana

Az izraeli hadsereg közölte, hogy visszaverték egy palesztin kommandó támadását, amely egy földalatti alagúton keresztül próbált bejutni a Gázai övezetből Izraelbe. Az összecsapásban egy palesztin fegyveres meghalt, és két izraeli katona megsebesült.

Alagút-elfoglalás

A Hamász katonai szárnya "az ellenséges vonalak mögötti heves harcokról" beszélt közleményében.
Csütörtökön hasonló incidensről számoltak be az izraeli hatóságok, csupán néhány órával azelőtt, hogy Jeruzsálem elindította szárazföldi offenzíváját a palesztin térség ellen. A hadművelet egyik kifejezett célja, hogy elpusztítsa a Hamász palesztin szélsőséges szervezet föld alatti alagúthálózatát, számos járat ugyanis Izraelbe vezet.

Kevesebb összetűzés

Egy izraeli katonai szóvivő közölte, hogy az izraeli erők egyelőre a határ közelében maradtak, s nem hatoltak be a palesztin városokba. "Így megvan az az előnyünk, hogy elfoglalhatjuk az alagutakat, miközben csökkenthetjük az összetűzések esélyét" - mondta Peter Lerner.

Már 337 áldozat

A szombati összecsapások halálos áldozataival együtt 337-re emelkedik a július 8-i offenzíva óta tartó támadások halottjainak száma. Emellett a hatóságok mintegy 2400 sebesültet regisztráltak a bombázások kezdete óta. Az ENSZ adatai alapján az áldozatok mintegy háromnegyede civil, és a harcokban legkevesebb 73 gyermek vesztette életét.

Rakéta a nukleáris bázisnál

Egészségügyi források szerint szombaton izraeli légicsapás áldozata lett egy kétgyermekes család mind a négy tagja az övezet északi részén. Emellett palesztin rakéta végzett egy izraeli beduinnal a dél-izraeli Dimona közelében, ahol egy nukleáris létesítmény található.

Összecsapások Párizsban

Összecsapások törtek ki szombat délután Párizsban a palesztinok támogatására összegyűlt mintegy 3 ezer ember és a rendőrök között. A tüntetés megtartását előző nap betiltották a francia hatóságok. A tiltás ellenére a főváros egyik északi kerületében megjelent emberek köveket és üvegeket dobáltak a rendőrök felé, akik könnygázzal oszlatták szét a tömeget.

15 városban

Franciaországban mintegy 15 városban hirdettek megmozdulást Izrael gázai hadműveletei ellen. Ezek közül három helyen, Párizson kívül Nizzában és Sarcelles-ben nem engedélyezték azok megtartását a hatósások, mert attól tartották, hogy azok az egy héttel ezelőttihez hasonló összecsapásokhoz vezethetnek. Akkor egy zsinagóga előtt incidensek robbantak ki palesztinbarát tüntetők és a zsidó közösség tagjai között, s nyolcan megsebesültek.