Putyinnak kell hatnia a szeparatistákra

Vágólapra másolva!
Angela Merkel telefonon szólította fel az orosz elnököt arra, hogy győzze meg a kelet-ukrajnai szakadárokat a fegyvernyugvásról.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyetértett abban, hogy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetre (ICAO) kellene bízni egy nemzetközi és független vizsgálat vezetését a csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj gép ügyében.

Merkel és Putyin telefonon egyeztetett egymással. A Kreml hangsúlyozta, hogy "mindkét fél ragaszkodik az objektív és szigorú vizsgálathoz". A német kancellár pozitív fejleménynek tartotta, hogy Oroszország kész küldötteket delegálni a vizsgálóbizottságba.

A német közleményben kiemelték, Putyin és Merkel arról is megegyezett, hogy szükség van az EBESZ, Oroszország és Ukrajna diplomatáiból álló kontaktcsoport mielőbbi összehívására a tűzszünet megkötése érdekében. Merkel emellett ismét felszólította az orosz elnököt, hogy használja fel az oroszbarát szeparatistákra gyakorolt befolyását a fegyvernyugvás elérésére.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. Szombaton egyébként az orosz külügyminisztérium nyilatkozatban sürgette az ukrán hatóságokat és a szeparatistákat, hogy tegyék lehetővé a nemzetközi szakértők bejutását a szerencsétlenség helyszínére.