Elszállítják a lelőtt maláj gép áldozatainak holttesteit

Vágólapra másolva!
Az ukrán hatóságok intézkednek, eddig 196 holttestet találtak meg.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormány és az oroszbarát szakadárok előzetes megállapodásra jutottak arról, hogy az ukrán hatóságok elszállíthatják a helyszínről a csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító áldozatainak holttesteit.

A gépet feltehetően lelőtték az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen.

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap közölte, hogy az előzetes megegyezés lehetővé teszi az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak és a nemzetközi megfigyelőknek, hogy speciális hűtővagonokban biztonságos helyre vigyék az halottakat. Azt nem árulta el, hova szállítják el az áldozatok testi maradványait.

A katasztrófavédelem egyik szóvivője azt mondta, hogy az ukrán mentőszolgálat helyszínre kirendelt 380 munkatársa eddig 196 holttestet talált meg. A munkálatokban egy búvár is részt vesz, aki egy közeli tavat kutat át.

A keresést az eredeti 25 négyzetkilométernyi területről 34 négyzetkilométernyire terjesztették ki, ebből már 32 négyzetkilométert fésültek át. A katasztrófavédelem továbbra is arra panaszkodik, hogy a fegyveres szakadárok jelenléte megnehezíti a mentési munkálatokat.

Andrej Purgin, az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" első miniszterelnök-helyettese vasárnap közölte, hogy garantálni fogják a nemzetközi vizsgálóbizottság biztonságát a lezuhant repülőgép roncsainak környékén, amennyiben Kijev elfogadja a tűzszüneti megállapodást.

"Felkérjük Kijevet, hogy azonnal kössön megállapodást a donyecki népköztársasággal, legalább a helyszínen zajló vizsgálat idejére" - mondta Purgin.

Petro Porosenko ukrán elnök egy nappal korábban bejelentette: nemzetközi jogi kereseteket készít elő Kijev, amelyekkel azt kívánja elérni, hogy világszerte nyilvánítsák terrorszervezetekké a szakadárok donyecki és luhanszki úgynevezett "népköztársaságait".

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. Az áldozatok között 192 holland állampolgár volt.