Kerry: Oroszországból érkeztek a rakéták

szíriai háború, katonai beavatkozás,  John Kerry nyilatkozik az esetleges katonai beavatkozásról
Vágólapra másolva!
Az amerikai külügy szerint műholddal észlelték a rakéta indítását és pályáját is.
Vágólapra másolva!

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint világos, hogy Oroszországból érkezett az a rakétarendszer, amellyel Kelet-Ukrajna fölött csütörtökön lelőtték a malajziai utasszállító repülőgépet.

John Kerry Forrás: AFP/Getty Images/Chip Somodevilla

Az amerikaiak tudják, honnét lőtték ki a rakétát

A miniszter erről a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában beszélt vasárnap. Bejelentette, hogy az Egyesült Államok műholdas eszközökkel észlelte a légvédelmi rakéta indítását, és követte a röppályáját is.

Bizonyossággal tudjuk, hogy az utóbbi hónapban fegyverek áramlottak be Ukrajnába Oroszországból, köztük egy 150 járműből álló konvoj, amelyben személyszállító járművek, rakétavetők és tüzérség volt - mondta.

Lehallgatták az oroszokat és a szeparatistákat

Lehallgattak olyan beszélgetéseket is, amelyekben a maláj gép lelövéséhez használt, nyugati kódnevén SA-11 típusú rakétarendszer leszállításáról volt szó a szeparatistáknak - közölte Kerry.

Az elmúlt hónapban a szeparatisták tucatnyi repülőgépet lőttek le, csütörtökön eldicsekedtek azzal, hogy egy újabbat is sikerült, de csak utána jöttek rá, hogy egy utasszállítóról volt szó - mondta. A lázadók oroszországi kiképzésen tanulták meg a föld-levegő rakéták kezelését. Tudjuk, hogy vannak ilyen rendszereik, és tudjuk, hogy az ukrán kormányerőknek nem volt ilyenjük a térségben - jelentette ki.

Ébresztő egyes európai országoknak

Egy másik, az NBC televíziónak adott interjúban a külügyminiszter Moszkva felelősségét emelte ki, mondván, hogy "Oroszország támogatja a szeparatistákat, ellátja, kiképzi és bátorítja őket", és nem tesz meg minden szükségeset ahhoz, hogy ellenőrzés alá vonja őket.

Ez az igazság pillanata Oroszország számára. Ez nagyon, nagyon kritikus pillanat, Oroszországnak nyilvánosan színt kell vallania, és csatlakoznia kell azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyek biztosítják, hogy mindenre kiterjedjen a katasztrófa kivizsgálása - figyelmeztetett John Kerry. Reméljük, ez ébresztő egyes európai országoknak, amelyek eddig vonakodtak lépni - mondta az Oroszország elleni szankciók fokozására utalva az amerikai külügyminiszter.

A maláj gép roncsai Ukrajnában Forrás: AFP/Dominique Faget

Közben az ukrán kormány és az oroszbarát szakadárok előzetes megállapodásra jutottak arról, hogy az ukrán hatóságok elszállíthatják a helyszínről a csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító áldozatainak holttesteit.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. Az áldozatok között 192 holland állampolgár volt.