Kínában is halálos áldozatokat szedett a Rammasun

Vágólapra másolva!
A Fülöp-szigeteken 94, Kínában 17 ember halt meg a tájfun miatt.
Vágólapra másolva!

Tizenhét halálos áldozatot követelt vasárnapig Kína déli részén a Rammasun tájfun, amely előzőleg a Fülöp-szigeteken már közel száz ember halálát okozta - közölték az érintett országok hatóságai.

A Rammasun a legnagyobb erejű trópusi ciklon, amely az elmúlt négy évtizedben Kínát elérte.

A tájfun helyi idő szerint pénteken érte el a dél-kínai Hainan szigetet és kilenc ember halálát okozta ott. Öt másikat eltűntként tartanak nyilván. További nyolcan haltak meg Kuanghszi tartományban, amint a vihar a szárazföld belseje felé folytatta útját.

A kínai országos meteorológiai központ adatai szerint az elmúlt 41 évben nem pusztított ilyen erős tájfun az országban. Az óránként 216 kilométeres sebességet elérő széllökések vezetékeket szakítottak le és épületeket rongáltak meg.

A dél-kínai hatóságok a legmagasabb szintű riadókészültséget rendelték el, a térségben több száz busz-, vonat- és repülőgép-járat közlekedését függesztették fel. A kínai állami hírügynökség arról adott hírt, hogy a tájfun utakban és kikötőkben is kárt tett, ami megnehezíti a mentési munkálatokat.

A Vietnam irányában továbbhaladó tájfun előzőleg a Fülöp-szigeteken tombolt, ott a legfrissebb adatok szerint 94 ember halálát okozta. A Kínától délre fekvő szigetországban közel 520 ezer embert telepítettek ki otthonából a Rammasun miatt. A Fülöp-szigeteken 1,6 millió, Kínában 3,3 millió embert érint a tájfun.