A hollandokat sokkolták a szakadárok módszerei

Lelőtt maláj repülőgép, Ukrajna
Armed pro-Russian separatists stand guard in front of wagons containing the remains of victims from the downed Malaysia Airlines Flight MH17, at a railway station in the eastern Ukrainian town of Torez on July 21, 2014. The head of a Dutch forensic team said on Monday a train, carrying the remains of victims from the Malaysian airliner crash, should set off later on Monday to a place where "we can do our work". AFP PHOTO/ BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Egyre nő a felháborodás amiatt, ahogyan a szakadárok bánnak az áldozatok maradványaival. A holland kormányfő Moszkva elleni intézkedéseket sürget.
Vágólapra másolva!

A holland kormányfő kijelentette, hogy külpolitikai tevékenységének elsődleges célja a malajziai repülőgép szerencsétlenségében elhunyt áldozatok holttestének mielőbbi hazaszállítása, s csak ezután következik a felelősök megnevezésének és felkutatásának kérdése.

Fegyveres szakadárok őrzik a hűtővagonokat, amelyekben a holttesteket tárolják Forrás: AFP/Bulent Kilic

Mark Rutte a holland parlamentben még hétfőn délelőtt tartott beszámolójában Oroszország elleni intézkedéseket sürgetett arra az esetre, ha a következő napokban is megközelíthetetlen lesz a maláj légitársaság M17 számú járata szerencsétlenségének színhelye.

Szankciókat emlegetnek

A holland áldozatok hozzátartozói délután találkoznak a holland királlyal, a királynéval és a miniszterelnökkel, miközben egyre nő a felháborodás amiatt, ahogyan az áldozatok maradványaival a szakadárok bánnak. A parlamentben felszólalva Mark Rutte hangsúlyozta: minden intézkedés lehetséges, beleértve a politikai és gazdasági szankciókat is. A kormányfő szerint a szankcióknak azok ellen kell irányulniuk, akik közvetlenül vagy közvetve felelősek a nyomozás akadályozásáért.

Időközben, hétfőn már megérkeztek a kelet-ukrajnai Torez településre Hollandia szakértői, akik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek jelenlétében megtekintették a holttesteket. Peter van Vilet, a holland törvényszakértői csoport vezetője rendben lévőnek találta a holttestek tárolásának körülményeit. Kijelentette: ígéretet kaptak arra, hogy a halottakkal teli szerelvény hétfőn útnak indul.

Szigorú határozatot várnak az ENSZ BT-től

A holland miniszterelnök felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy hozzon "szigorú határozatot" az ügyben. Ausztrália, a BT nem állandó tagja határozattervezetet dolgozott ki, amely elítéli azokat, akit a maláj utasszállítót lelőtték, és követeli, hogy engedjenek be nemzetközi szakértőket a helyszínre a vizsgálathoz és az áldozatok maradványainak felkutatásához.

Nem húzhatják tovább az időt

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn utasította a fegyveres erőket, hogy szüntessék be a harci cselekményeket a malajziai utasszállító gép kelet-ukrajnai lezuhanásának helyszínén, negyven kilométeres sugarú körben. "A terroristák és az őket támogatók ezek után semmivel sem igazolhatják azt, ha akár egy órára is feltartóztatják a vizsgálatot végzőket, nem húzhatják tovább azt időt, haladéktalanul át kell adniuk a holttesteket az áldozatok hazáját képviselőknek, hogy hazaszállíthassák a halottakat" – hangsúlyozta Porosenko az oroszbarát szakadár fegyveresekre célozva.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember – közöttük 193 holland állampolgár – életét vesztette. Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne az esethez.