Az ENSZ BT rendkívüli ülést tart Gáza miatt

Vágólapra másolva!
A palesztin elnök szerint elviselhetetlenné vált a gázai helyzet. 
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását követelte Mahmúd Abbász palesztin elnök, miután vasárnap – a legfrissebb összesítések szerint – legalább száz palesztin halt meg a Gázai övezet elleni izraeli támadásokban. Diplomáciai forrásokból közben ismertté vált, hogy az ENSZ BT helyi idő szerint vasárnap éjszaka tartja meg rendkívüli ülését, a BT-tag Jordánia kezdeményezésére. Jordánia Abbász felszólítása után kezdeményezte a BT sürgős összehívását. Az ENSZ-testület ülésén részt vesz Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet.

Abbász katari látogatásakor tévébeszédében szólított fel a BT összehívására, mert a gázai helyzet elviselhetetlenné vált. "Amit a megszálló erők műveltek vasárnap Szadzsahíjában, az emberiesség elleni bűntett, gyalázatos bűntény, és akik elkövették, azokat felelősségre kell vonni és meg kell büntetni" – mondta Abbász. A palesztin elnök szerint a BT-t nem menti fel a felelősség alól az, hogy nem képes határozatot hozni, amellyel véget vetne Izrael agressziójának és vérengzésének.

Rengeteg a halott

Legfrissebb összesítések szerint a vasárnapi gázai harcokban több mint 100 palesztin halt meg, többségük – mintegy 60 ember – a Szadzsahíja városnegyed elleni izraeli támadásban. A Szadzsahíjában dúló harcokban elesett 13 izraeli katona is. Ez volt a legvéresebb nap a gázai harcok kirobbanása, július 8-a óta.

A negyed lakóit az izraeli hadsereg előzetesen távozásra szólította fel, a palesztinok nagy része azonban otthonában maradt, sokaknak ugyanis nem volt hová menekülniük, és a Hamász is maradásra kérte őket.