Részletek a nagy szervkereskedelmi ügyről

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozzák az állítólagos koszovói szervkereskedelmi ügy vizsgálatának eredményeit. 
Vágólapra másolva!

A jövő héten nyilvánosságra hozzák a 15 évvel ezelőtti, állítólagos koszovói szervkereskedelem ügyében folyó nemzetközi vizsgálat eredményeit, illetve az erről szóló jelentést - jelentette a Koha Ditore című pristinai napilap hétfőn, miután a vizsgálatot végző amerikai ügyész, John Clint Williamson megbeszéléseket folytatott a koszovói politikai vezetőkkel.

Egy hét múlva

A lap beszámolója szerint az Európai Unió által megbízott Williamson nem árulta el, hogy mire jutott nyomozása során, amelyet Dick Marty-nak, az Európa Tanács koszovói megfigyelőjének 2010-es jelentésére alapozott. A vizsgálatok eredményét várhatóan egy hét múlva Brüsszelben hozza nyilvánosságra. Atifete Jahjaga koszovói elnök a támogatásáról biztosította Williamsont, közleménye szerint Pristina kész arra, hogy szembenézzen a vádakkal, és méltóságteljesen teljesíti kötelességeit annak érdekében, hogy lezáruljon az ország történetének ez a fejezete.

Legális szervkereskedelem

Az úgynevezett Marty-jelentés szerint az 1998-99-es koszovói háború idején a koszovói albánok egykori gerillahadserege, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyes tagjai - közöttük Hashim Thaci jelenlegi miniszterelnök is - illegális szervkereskedelemben vettek részt, amelynek áldozatai főleg az UCK táboraiban fogva tartott szerbek voltak. Marty azt állította, hogy a koszovói háború idején sok fogságba esett szerbet Albániába hurcoltak, ahol meggyilkolták őket, és a veséjüket, illetve más testrészeiket eladták a feketepiacon.

Tagadnak

Thaci és a többi érintett, illetve a koszovói hatóságok azóta is tagadják a vádakat, a miniszterelnököt márciusban kihallgatták a jelentésben szereplő bűncselekmények ügyében. Williamson Thacit a vizsgálat alanyaként, és nem kormányfőként kérdezte ki - írta akkor a koszovói sajtó.

Nemzetközi bíróság

A közelmúltban a koszovói parlament elfogadta az ügyet vizsgáló nemzetközi bíróság felállításáról szóló javaslatot, de csak azt követően, hogy a nemzetközi közösség választás elé állította Pristinát: vagy megalakítják a bíróságot önállóan, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönt a megalakításáról. Sajtóértesülések szerint a bíróság székhelye Koszovóban lesz, a védett tanúk azonban kizárólag a bíróság hollandiai kirendeltségén, Hágában tehetnek majd vallomást. Az ügyben eddig több mint száz tanút hallgattak meg.