Szerdán kezdik a Costa Concordia vontatását

Costa Concordia, Giglio sziget, olaszország, hajó baleset, szerencsétlenség, roncs
A picture shows the Costa Concordia cruise ship after being refloated using air tanks attached to its sides on July 21, 2014 at the Giglio Island. The Costa Concordia is due to be dragged away on July 22, 2014 from Giglio Island, where it crashed on the night of January 13, 2012 in a disaster that killed 32 people. The ship's final journey for scrapping in the port of Genoa in northwest Italy is set to take four days. AFP PHOTO / TIZIANA FABI
Vágólapra másolva!
Hétfőn kellett volna, de óvatosságból csak szerdán kezdik el a Costa Concordia vontatását. A hajó roncsát a genovai kikötőbe viszik.
Vágólapra másolva!

A tervekhez képest két nappal késik a Costa Concordia elvontatása a toscanai Giglio szigetének partjaitól. A hajó roncsát szerdán kezdik el vontatni a genovai kikötő felé – jelentette be Franco Gabrielli, az olasz polgári védelem vezetője hétfőn.

Franco Gabrielli sajtótájékoztatón elmondta, hogy óvatosságból halasztották szerdára a Costa Concordia elszállítását. A korábbi tervek szerint a tengerjárót hétfőn kezdték volna elvontatni a toscanai tengernek arról a pontjáról, ahol több mint két évvel ezelőtt zátonyra futott.

Még három méter hiányzik

Az olasz polgári védelem vezetője hangsúlyozta, hogy egyrészt a hajóroncsot eddig 11 méterrel sikerült megemelni, és további három méter szükséges ahhoz, hogy a Costa Concordia teljesen a vízen ússzon.
Másrészt, ahogyan az utóbbi napokban is történt, a vontatási előkészületeket a viharos időjárás késlelteti.
A 2012. január 13-án zátonyra futott tengerjárót tavaly szeptemberben állították egyenesbe.
Azóta a Costa Concordia roncsának mindkét oldalára speciális tartályokat rögzítettek. Ezeket először vízzel töltötték meg a tengerjáró stabilizálására, majd a vizet kiszivattyúzva levegővel töltötték fel őket, hogy így megemeljék a hajótestet.

A Costa Concordia ismét útra kész, igaz már nem a saját motorja hajtja. Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Rejtett látvány

A Costa Concordia megemelése július 13-án kezdődött el. Az első nap a Costa Concordiát két méterrel emelték el arról a tengerfenéken kialakított mesterséges talapzatról, amelyen tavaly ősszel stabilizálták. Ezt követően a hajóroncsot harminc méterre a nyílt tenger felé vontatták, és itt fokozatosan tovább emelték.

A vízszint fölé emelkedett tengerjáró oldalán már olvasható a Costa Concordia felirat is, a tengervíztől teljesen elszíneződve.

Négy-öt napig utazik

A genovai kikötőig tartó utat a hajóroncs négy-öt nap alatt teszi majd meg. A Costa Concordiát két vontatóhajó és további 15 hajó kíséri többek között azért, hogy a tengerjáró által maga hátrahagyott esetleges szennyeződéseket összegyűjtsék. A szétszedett hajóroncs 80 százalékát újrahasznosítják.

Az utóbbi hét végén katasztrófaturisták tömege árasztotta el Giglio szigetét, hogy utoljára lefényképezzék magukat a Costa Concordia roncsával.

A Costa Concordiával az OzoneNetwork tévé, Egyenlítő című műsorában is foglalkoztak. Itt a legutóbbi felvétel.