Szünet nélkül érkeznek Olaszországba az illegális menekültek hajói

Vágólapra másolva!
Becslések szerint az illegális bevándorlók száma a nyár végére elérheti a százezret. Befogadásukra megnyitották az olasz laktanyákat.
Vágólapra másolva!

Öt holttestet emeltek ki a tengerből a Szicíliai-csatornán hétfőre virradóra, miközben az észak-afrikai partokról szünet nélkül érkeznek az illegális bevándorlók Olaszországba.

Az olasz haditengerészet egyik hajója sietett egy félig elsüllyedt gumicsónak segítségére. Hatvanegy személyt sikerült megmenteni, öten azonban vízbe fulladtak. A csoport tagjainak beszámolója szerint nyolcvanan utaztak a csónakban.

Hétfőre virradóra az észak-afrikai és az olasz partok között működő Mare Nostrum (Mi tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszió keretében több mint 1700 külföldit vettek fedélzetre a Földközi-tengernek ezen a részén szolgáló olasz hadihajók. Jelenleg az olasz partok felé tartanak, a római belügyminisztérium dönt arról, hogy melyik csoportot melyik olasz kikötőben tegyék partra.

A laktanyákat is megnyitották

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az év elejétől kezdve július 19-ig 85 ezer illegális bevándorló érkezett az itáliai partokra. Becslések szerint a számuk a nyár végére elérheti a százezret. Mivel a befogadó táborok megteltek, a belügyminisztérium hétfőn az olasz prefektusokhoz intézett körlevélben további tízezer szálláshely megteremtését sürgette a laktanyák megnyitásával.

Minden olasz tartománynak bizonyos számú bevándorlót kell befogadnia; a legtöbbet, az összes 14 százalékát az észak-olasz Lombardia tartománynak. Roberto Maroni, a Lombardiát az Északi Liga párt színeiben vezető tartományi elnök ugyan kijelentette, hogy nem költi a helyi lakosság pénzét a bevándorlókra, de a belügyminiszteri rendelkezésnek neki is engedelmeskednie kell. Az Olaszországba érkező illegális bevándorlók 89 százaléka menekültstátuszt kér.