Íme, a maláj gépet lelövő rakéta röppályája

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége nyilvánosságra hozott egy térképet, ami annak a rakétának a röppályáját ábrázolja, amely öt nappal ezelőtt a maláj utasszállító gép tragédiáját okozhatta – jelentette kedden késő este a kijevi média.
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

A diplomáciai külképviselet Facebook-oldalán látható, műholdas felvétellel készített térképen a röppályán kívül be van jelölve a rakéta becsapódásának és a gép lezuhanásának a helye, továbbá a rakéta és a gép típusa is kiolvasható belőle.

Szakadár területről lőttek

Az UNIAN hírügynökség azt írja, hogy a térképen láthatók is megerősítik azt a feltételezést, miszerint a maláj gépet Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le, a szakadárok ellenőrzése alatt álló donyecki területről. Az Egyesült Államok kizárja azt a lehetőséget, hogy a tragédiát az ukrán hadsereg kötelékében lévő Buk rakéták okozták volna.

Az ukránok nem lőttek fel semmit

"Ukrajnában is rendszeresítve vannak Buk rendszerek, de meggyőződésünk, hogy az ukrán légvédelem egyik ütege sem volt a katasztrófa környékén. Az ukrán erők nem lőttek fel egyetlen föld-levegő rakétát sem a konfliktus ideje alatt, holott gyakran panaszkodtak arra, hogy orosz harci repülőgépek megsértik az ország légterét" – olvasható a nagykövetség közleményében.

Moszkva másképp látta

Az amerikai külképviselettel szemben Moszkvában azt állítják, hogy a katasztrófa napján az ukrán erők a lázadók kezén lévő térség közvetlen közelébe szállítottak egy Buk-üteget, majd a gép lezuhanása után sietséggel eltávolították onnan, és pont a katasztrófa napján, vagyis július 17-én működtek a legnagyobb intenzitással az ukrán légvédelem lokátorai. Ráadásul egy ukrán harci gép közelítette meg a maláj utasszállítót a tragédia idején – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Véletlenül lőhettek

Az amerikai hírszerzés szerint a kelet-ukrajnai szakadárok feltehetően tévedésből lőtték le öt nappal ezelőtt a maláj utasszállító repülőgépet. Nincs bizonyíték arra, hogy az orosz kormánynak közvetlenül köze lett volna a tragédiához.