Közel kétszáz ember halt meg az olasz partoknál

Vágólapra másolva!
Zsúfolt hajón menekültek Afrikából.
Vágólapra másolva!

Elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó Lampedusánál. A hajószerencsétlenségnek legalább 181 halálos áldozata van - közölték kedden szemtanúk.

A halászhajó 759 emberrel a fedélzetén hagyta el a líbiai partokat, és hétfőn süllyedt el a földközi-tengeri olasz szigetnél. Utasai szíriai, pakisztáni, nigériai és ghánai menekültek voltak.

A hatóságok előző nap csak harminc halálos áldozatról számoltak be, olyanokról, akikre a hajó rakodóterében bukkantak. Először arra gyanakodtak, hogy a hajómotorból származó mérgező gázok miatt vesztették életüket. Kedden szemtanúk ugyanakkor azt mondták, hogy az áldozatok is megpróbáltak feljutni a zsúfolásig megtelt fedélzetre, és a tülekedés közben haltak meg.

A többi áldozat halálának körülményeiről egyelőre nincs pontos információ, ők feltehetőleg a vízbe fulladtak. A La Repubblica című olasz napilap internetes oldalán közzétett egy videofelvételt, amelyen több száz, kétségbeesett, a halászhajón kapaszkodó ember látható, miközben több menekült a vízben küzd életéért.

A vízi járművet kedden Máltára vontatták, a túlélőket pedig a szicíliai Messina városába vitték.

Az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt az Észak-Afrikából Európa felé tartó menekültek és ezzel párhuzamosan a katasztrófába torkolló hajótörések száma is. Hétfőn egy gumicsónak süllyedt el Szicília partjainál, s a baleset öt halálos áldozatot szedett.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta már 84 ezer menekült érte el Olaszország déli partjait. A bevándorlók mintegy fele Eritreából és Szíriából származott. A dél-európai országba idén már 6500 kiskorú érkezett kísérő nélkül.

Ezek a számok messze túlszárnyalják a korábbi adatokat: az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint 2013-ban 42 925 menekült érte el Olaszországot, 2012-ben még csupán 13 200.