Oroszország szakértőket küldene a maláj gép roncsaihoz

2014.07.22. 12:42

Azonnali és feltétel nélküli tűzszünetet szeretne az orosz külügyminisztérium Kelet-Ukrajnában, hogy kivizsgálhassák a maláj gép katasztrófájának körülményeit. Oroszország is küldene szakértőket, és azt szeretnék, ha az ENSZ vezetné a vizsgálatot.

Oroszország kész teljes mértékben segítséget nyújtani a múlt héten Ukrajna felett szerencsétlenül járt malajziai utasszállítóval történtek feltárásához - írta keddi közleményében az orosz külügyminisztérium. A tárca az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn elfogadott határozatát kommentálta. Kiemelte, hogy a katasztrófa körülményeit az ENSZ szakosított szerve, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) tevékeny részvételével kell tisztázni. Moszkva felajánlotta azt is, hogy szakértőket biztosít a vizsgálathoz, amelynek teljesen függetlennek, részrehajlás nélkülinek kell lennie, továbbá a nemzetközi légiközlekedés alapelveire kell épülni.

A moszkvai külügyminisztérium üdvözölte egyben azt, hogy a BT 15 tagja egyöntetű határozatban ítélte el az utasszállító megsemmisítését, és felszólította a területet uraló szakadár fegyveres csoportokat, szavatoljanak biztonságos és korlátlan hozzáférést a tragédia helyszínéhez egy független nemzetközi vizsgálat számára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök keddre virradóan telefonon beszélt Mark Rutte holland kormányfővel, hogy megvitassa a malajziai utasszállító repülőgéppel kapcsolatos nemzetközi vizsgálat egyes kérdéseit. A két politikus három napon belül már másodszor beszélt egymással a légi katasztrófáról, amelyben 298 ember meghalt, közte 193 holland állampolgár.

A Kreml által kiadott közlemény szerint a felek egyetértettek abban, hogy a szakértőknek közvetlenül és teljes mértékben hozzá kell férniük a tragédia helyszínéhez, valamint az ICAO-nak további vizsgálatokat kell végezniük. Ennek érdekében a konfliktus sújtotta kelet-európai területen szükség van az azonnali és feltétel nélküli tűzszünet megteremtésére - emelte ki közleményében az orosz elnök hivatala.