Az ausztrálok szerint sok holttest lehet még a maláj gép körül

2014.07.23. 11:18

Az ausztrál kormányfő aggódik, mert szerinte nem szakszerűen gyűjtötték össze a lezuhant maláj gép utasainak holttesteit, és még sok tetem lehet a gép roncsa körül, kitéve az időjárás és az állatok pusztításának.

Nagyon valószínű, hogy továbbra is sok holttest van még a maláj utasszállító repülőgép lezuhanásának helyszínén – közölte szerdán az ausztrál kormányfő.

Ki vannak téve a melegnek és az állatoknak

Tony Abbott ismételten azt kérte, hogy folytassák a holttestek összeszedését az oroszbarát szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területen. Mint mondta, a tetemek a szabadban hevernek, így ki vannak téve a nyári forróságnak és az állatok pusztításának. Az ausztrál miniszterelnök emiatt "mélységes aggodalmának" adott hangot, és úgy vélte, hogy az áldozatok maradványainak felkutatását eddig nem szakszerűen irányították.

A Malaysia Airlines maláj légitársaság – feltehetően lelőtt – gépén utazók maradványainak első részét szerdán szállítják Hollandiába az ukrán kormány ellenőrzése alatt lévő Harkivból, ahova a szakadárok ellenőrizte Torezből hűtővonaton juttatták el őket.

200 vagy 282 áldozatot találtak meg?

Az elszállított holttestek pontos száma nem ismert. Az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) kedden mintegy 200 áldozat földi maradványáról beszélt, míg Mark Rutte holland kormányfő meg nem erősített információk alapján 282 holttestet említett.

A tragédia 298 áldozata közül 28 ausztrál, 193 pedig holland állampolgár volt.

Az EBESZ egyik képviselője szerdán azt mondta: még mindig vannak földi maradványok a maláj utasszállítóval történt katasztrófa helyszínén, amelyet előzőleg megvizsgáltak az európai szervezet szakértői. Michael Bociurkiw elmondta azt is, hogy az érintett területen jelenleg nem folynak mentési munkálatok.