A szakadárok lelőttek két ukrán harci gépet

Kiev Ukrajna Ukraine Su-25 Szuhoj repülőgép vadászgép
(FILES) This file photo taken on September 27, 2012 not far from the Ukrainian city of Ghytomyr, some 170 km from Kiev, shows a Ukrainian Su-25 flying below a passenger aircraft during military exercises called Perspekyiva-2012 (Perspective-2012) . Kiev on July 17, 2014 accused a Russian air force jet of shooting down a Ukrainian warplane over its territory on July 16, ratcheting up tensions along the volatile border between the two ex-Soviet states. "A military plane from the air force of the Russian Federation carried out a rocket strike on a Ukrainian airforce SU-25 as it fulfilled its task over the territory of Ukraine," Ukraine's National Security and Defence Council said on Twitter. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY
Vágólapra másolva!
Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint oroszbarát szakadárok szerdán lelőttek két harci gépet Kelet-Ukrajnában. Az információk azonban ellentmondásosak.
Vágólapra másolva!

A két Szuhoj-25-öst helyi idő szerint délután fél kettőkor lőtték le Donyeck megyében, Szavur Mogila körzetében, az orosz határ közelében – jelentette be Olekszij Dmitraskovszkij, a „terrorellenes műveletben” részt vevő erők szóvivője.

Ukrán Szuhoj repül el egy hadgyakorlat során egy utasszállító alatt Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Tájékoztatása szerint a két gépet alig 25 kilométerre a maláj utasszállító becsapódási helyétől lőtték le, a pilótáknak valószínűleg sikerült katapultálniuk, és olyan területen érhettek földet, amelyet szakadár fegyveresek tartanak ellenőrzésük alatt.

Egy másik katonai szóvivő azonban azt mondta, hogy a gépeket teljesen máshol támadták meg. Ő is úgy tudja, hogy a pilóták katapultáltak - számolt be a brit The Guardian.

Cikkük Vlagyiszlav Szeleznyevre hivatkozott, aki bejelentette, hogy a két Szuhoj-25-öst Luganszk környékén lőtték le, egy rakétarendszerrel. Mint mondta, a pilóták próbáltak ugyan kitérni a rakéták elől, de sikertelenül.

A szakadárok másképp tudják

A Reuters Igor Sztrelkovra, a donyecki lázadók vezetőjére hivatkozva viszont azt jelentette, hogy a szeparatisták egy gépet lelőttek, a pilóta katapultált. További részletekkel ő sem szolgált.

A Novorisszija hírügynökség azonban egy szemtanú milicistára hivatkozva azt jelentette, hogy valóban két gépet lőttek le, és valóban Donyecktől keletre. Az egyik pilóta ejtőernyőjét megtalálták, de neki sikerült elrejtőznie az erdőben.

Az ITAR-TASZSZ emlékeztet arra, hogy amikor a keleti országrészben elkezdődtek a harcok, az ukrán hadseregn 17 vadászgéppel, 35 támadógéppel és 33 bombázóval rendelkezett. A lázadók az elmúlt egy hónapban legalább három harci gépet lelőttek.