Jó pénzért sokan lennének hóhérok Indiában

Vágólapra másolva!
Kétezer helyett nyolcszázezer forintnak megfelelő rúpiát ígérnek Indiában azoknak, akik hóhérnak jelentkeznek. A megemelt fizetés egyből vonzóvá tette a szakmát.
Vágólapra másolva!

Nyolcszázezer forintnak megfelelő rúpiát kapnak a hóhérok egy kivégzésért, ez állhat annak hátterében, hogy az egyik Indiai tartomány börtönében máris hetvenen jelentkeztek az állásra. A kivégzésekért járó összeget 500 rúpiáról (1900 forint) emelték fel a közel 800 ezer forintnak megfelelő összegre. A korábbi alacsony összeget még egy 1957-es börtönkézikönyv szabta meg, és úgy érezték, ideje a mai fizetésekhez igazítani.

Hogy mennyire népszerű volt a döntés, azt jól jelzi, hogy az egyik pályázó azt is vállalta, hogy ennyi pénzért akár egyetlen nap alatt végez az összes – négyszáz – halálraítélttel.

Egy másik felajánlotta, hogy ingyen kivégez egy hírhedt bűnözőt, aki kirabolt és kidobott a mozgó vonatról egy fiatal nőt az eljegyzése előtt egy nappal, majd maga is leugrott a szerelvényről, és egy erdőszélen brutálisan megkínozta és megerőszakolta a súlyosan sebesült lányt, aki belehalt sérüléseibe.

A konkrét munkavégzésre – és a vele járó hatalmas összegre – azonban valószínűleg jó ideig várniuk kell a pályázóknak, mert egész Indiában mindössze négy halálos ítéletet hajtottak végre az elmúlt 19 évben, Kerala államban legutóbb húsz éve.

Indiában jelenleg négyszázan vannak a halálsoron, Keralában 16 ember vár halálos ítélete végrehajtására.