Orosz rakétáról beszél egy szakadár vezér

2014.07.23. 19:56

Oroszországból érkezhetett eredetileg az a Buk légvédelmi rakéta, amellyel feltételezés szerint a múlt csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállítót lelőtték – közölte szerdán este az oroszbarát ukrajnai szakadárok egyik parancsnoka, a Reuters hírügynökség szerint.

Olekszandr Hodakovszkij, a szakadár Donyecki Népköztársaság biztonsági szolgálatának főnöke azt mondta, nem kizárt, hogy a szóban forgó rakétarendszert már vissza is küldték, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. A repülőgép lezuhanása óta ez az első alkalom, hogy a szakadárok egyik parancsnoka elismerte, egységeik rendelkeztek Buk légvédelmi rakétarendszerrel.

Luhanszkból hozták

"Tudtam arról, hogy a rakéta Luhanszkból érkezett. Közölték velem, hogy hoznak a városból egy Buk rakétát, amelyre a luhanszki népköztársaság zászlaját tűzték ki" - mondta. A kelet-ukrajnai Luhanszk megye Donyeck mellett a szeparatisták másik fellegvárának számít.

A biztonsági főnök ennek ellenére Kijevet hibáztatta az utasszállító katasztrófájának kiprovokálásáért. Azt állította, hogy az ukrán kormányerők múlt csütörtökön szándékosan légicsapásokat mértek arra a környékre, amelyről pontosan tudták, hogy ott légvédelmi rakétákat szereltek fel. "Éppen akkor indítottak légitámadást (az ukrán erők), amikor a polgári repülőgép elhaladt a fejünk felett. Még ha volt is Buk rakéta, és még ha használták is, Ukrajna mindent megtett azért, hogy lelőjék azt az utasszállítót".

A nyomok Bukra utalnak

Andrej Purgin, a szakadár népköztársaság első miniszterelnök-helyettese szerdán az Interfax orosz hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a repülőgép roncsain lévő nyomok arra utalnak, hogy a Malaysia Airlines járatát egy Buk légvédelmi rakétával lőtték le. A szeparatista vezető azzal kapcsolatban nem foglalt állást, melyik fél felelőssé ezért. 

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata a múlt csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember szörnyethalt.

Az ukrán kormány korábban azt állította: Kijevnek bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter irányítja közvetlenül a kelet-ukrajnai szakadárok ellátását fegyverekkel, sőt a különböző szakadár fegyveres alakulatok tevékenységét is.