Sok tucat halottja van egy repülőgép balesetének Tajvanon

Transasia ATR-72 repülőgép Tajvan
Taiwan
A Transasia légitársaság ATR-72 típusú repülőgépe
Vágólapra másolva!
Nem sikerült a kényszerleszállás egy Tajvanhoz tartozó szigeten.
Vágólapra másolva!

Többtucatnyi halottja van annak a repülőbalesetnek, amely Tajvanon történt. Egy utasszállító repülőgép sikertelen kényszerleszállást hajtott végre a szigetországhoz tartozó, nyugati fekvésű Penghu-szigetek egyik szigetén.

A tajvani közlekedési miniszter szerint 47 ember vesztette életét a katasztrófában, és 11-en megsérültek. Korábban az AP azt jelentette, hogy 51 ember vesztette életét, és heten sérültek meg, a Taiwan News tajvani internetes hírportál pedig 45 halálos áldozatról és kilenc sérültről számolt be.

A TransAsia egyik ATR-72-ese (illusztráció) Forrás: Wikipedia

A TransAsia Airways légitársaság GE 222 járatszámú propelleres, olasz–francia gyártású ATR-72-ese helyi idő szerint este öt óra után szállt fel a Tajvan délnyugati részében fekvő Kaohsziungból, és 35 perccel később várták leszállni a Penghu-szigetek fővárosában, Makungban.

A BBC szerint a gép előbb elhalasztotta a leszállást, majd amikor újra próbálkozott, már nem érte el a kifutópályát, hanem előtte lezuhant. Szemtanúk nagy tűzgömböt láttak a baleset helyszínén, a repülőtér előtt fekvő Hszihszi falu közelében. A baleset túlélőinek mentése közép-európai idő szerint négy óra körül is zajlott.

A gépen a CNA tajvani hírügynökség szerint 54 utas és négyfős személyzet tartózkodott.

A baleset oka egyelőre ismeretlen. Tajvanon szerdán söpört végig a Matmo tájfun, ami komoly fennakadásokat okozott a légi közlekedésben is, de a helyi sajtó szerint a gép indulásának idején már megfelelőek voltak a légköri viszonyok a repüléshez.