50 rendőrt küld Ausztrália a maláj gép katasztrófájának helyszínére

2014.07.24. 11:25

Két nappal az után, hogy a bizonyítékok ipari szintű manipulációjáról beszélt az ausztrál miniszterelnök, Tony Abbot 50 ausztrál rendőrt küld helyszínbiztosítónak a lelőtt maláj gép maradványaihoz.

Ausztrália ötven rendőrt indított útnak csütörtökön Ukrajnába, a maláj utasszállító repülőgép katasztrófájának helyszínére a nyomok biztosítása végett - közölte csütörtökön Ausztrália miniszterelnöke.Tony Abbott hozzátette, hogy az ausztrál rendőrkontingens annak a csapatnak a része, amelynek megszervezését az Egyesült Nemzetek Szervezete javasolta. A rendőrök Londont érintve utaznak Ukrajnába.

Abbott elmondta, hogy előzetesen beszélt Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel arról, hogy az ausztrál rendőrök biztonságosan eljuthassanak a repülő földbe csapódásának helyszínére. Hozzátette, hogy külügyminisztere, Juliette Bishop a holland diplomácia vezetőjével, Frans Timmermansszal közösen utazik Kijevbe, hogy hivatalos engedélyt kapjon a nemzetközi rendőrcsapat a helyszín őrzésére.

Két napja Abbott a következőt mondta a kelet-ukrajnai szakadárok uralta területen lévő helyszínről: "A bűncselekmény után jön a nyomok eltüntetése. Amit látunk, az a bizonyítékok ipari szintű manipulációja, aminek nyilvánvalóan véget kell vetni."

Szerda délután érkezett meg Hollandiába az első két repülőgép a malajziai utasszállító múlt csütörtöki katasztrófájában meghaltak holttesteivel. Csütörtökön Harkivban további két katonai szállítógépbe emeltek félszáz konténert, bennük a szerencsétlenség halottainak maradványaival, amelyeket szintén Hollandiába visznek azonosításra.