A szakadárok parancsnoka elismerte, hogy voltak Buk rakétáik

2014.07.25. 09:04

Az ukrán szakadárok eddig cáfolták, hogy valaha is beszéltek volna Buk rakétákról. A Reuters most nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen a parancsnokuk elismerte, hogy voltak Buk rakétáik, és az oroszoktól kapták őket. Ilyen rakétával lőtték le a maláj gépet Ukrajna felett.

Nyilvánosságra hozta a Reuters hírügynökség azt a hangfelvételt, amelyen a Moszkva-barát szakadárok egyik parancsnoka elismeri, hogy Oroszországból érkezhetett az a Buk légvédelmi rakéta, amellyel feltételezések szerint a lázadók lelőtték a múlt csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállítót.

Eddig azt mondta: nem mondta, hogy Buk

A brit hírügynökségnél szerdán megjelent interjú után Olekszandr Hodakovszkij, a szakadár "Donyecki Népköztársaság" biztonsági szolgálatának főnöke az orosz médiának nyilatkozva cáfolta azt, hogy szót ejtett a Buk rakétákról. A Reuters most a beszélgetés hangfelvételének közzétételével rácáfolt erre.

Ilyen egy Buk rakétakilövőForrás: RIA Novosti/Vadim Braydov

A felvétel tanúsága szerint Olekszandr Hodakovszkij valóban nem zárta ki, hogy a szóban forgó rakétarendszert már vissza is küldték Oroszországban, hogy eltüntessék a bizonyítékokat.

"Tudtam arról, hogy a rakéta Luhanszkból érkezett. Közölték velem, hogy hoznak a városból egy Buk rakétát, amelyre a Luhanszki Népköztársaság zászlaját tűzték ki" – jelentette ki Hodakovszkij.

De azért az ukránok provokáltak

A biztonsági főnök ugyanakkor Kijevet hibáztatta az utasszállító katasztrófájának "kiprovokálásáért". Azt állította, hogy az ukrán kormányerők a múlt csütörtökön szándékosan légicsapásokat mértek arra a környékre, amelyről pontosan tudták, hogy ott légvédelmi rakétákat szereltek fel.

Hodakovszkij kifejtette: "Éppen akkor indítottak légitámadást (az ukrán erők), amikor a polgári repülőgép elhaladt a fejünk felett. Még ha volt is Buk rakéta, és még ha használták is, Ukrajna mindent megtett azért, hogy lelőjék azt az utasszállítót."

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata a múlt héten csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember szörnyethalt. Kijev és a nyugati országok azt gyanítják, hogy a szakadárok lőtték le a gépet egy Oroszországtól beszerzett Buk üteggel, de Moszkva és a lázadók mindeddig ezt cáfolták.