Nigériában eddig nem volt ebola

Vágólapra másolva!
A nigériai egészségügyi minisztérium szerint ebolában halt meg egy ember az ország legnagyobb városában, Lagosban pénteken, ami a kontinens nyugati részén február óta terjedő vírus első felbukkanása Afrika legnépesebb államában.
Vágólapra másolva!

A nigériai hatóságok közölték, hogy az áldozat, a pénzügyminisztérium egy negyvenes éveiben járó, libériai nemzetiségű tanácsadója a 21 milliós Lagos repülőterén esett össze, ahova külföldről érkezett. Miután gyanús tünetek jelentkeztek azonnal elkülönítették, és kórházba szállítása, illetve kórházi kezelése alatt sem érintkezett mással az egészségügyi személyzeten kívül.

A testvére is meghalt

Az egészségügyi minisztérium szerint vérvizsgálatok megállapították, hogy ebola végzett a férfival, bár a helyi, lagosi egészségügyi szervek szerint a laboratóriumi vizsgálatokat még meg kell ismételni ahhoz, hogy ebben biztosak legyenek. Jelentések szerint a férfi egy testvére három héttel ezelőtt szintén az ebola áldozata lett.

Libéria, Sierra Leone, Guinea

A Libériát, Sierra Leonét és Guineát sújtó ebola járványban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 1059 ember fertőződött meg, közülük 660-an életüket vesztették. A 170 milliós lakosságával Afrika legnépesebb országának számító Nigériában ez az első megbetegedés, amit regisztráltak.
Sierra Leonéban pénteken a hatóságok arról számoltak be, hogy a főváros egyik kórházából családja gyakorlatilag elrabolt egy beteget, akinél korábban ebolát diagnosztizáltak. A hatóságok a rádióban közölt felhívásokban arra kérték a lakosságot, hogy segítsenek a nő nyomára bukkanni, mivel mindenkit veszélyeztethet, hogy egy ebolás beteg szabadon járhat-kelhet az egymilliós városban.

Az első

Egyes jelentések szerint egyébként ez volt az első regisztrált megbetegedés a Sierra Leone-i fővárosban, Freetownban. Az egészségügyi minisztérium egyébként elismerte, hogy több tucatnyi ebolás beteg hollétéről nem tud, tehát vélhetően nem ez az első eset, hogy egy megfertőződött ember elmenekült a kórházból. A WHO az eset kapcsán azt mondta, a vírus sújtotta országok egészségügyi intézményei egyszerűen nem rendelkeznek elegendő dolgozóval ahhoz, hogy folyamatos ellátást és felügyeletet biztosítsanak a betegeknek.

Nincs orvosság

Az ebolára nincs orvosság, sem gyógymód. Tünetei közé tartozik a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvadó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az első járványokban a betegek 90 százaléka elhunyt, de a halálozások aránya még ma is meghaladja a 60 százalékot.
A WHO korábbi értékelésében azt valószínűsítette, hogy a járvány még hónapokig fog tartani.