Hillary Clinton sárosnak tartja Putyint a maláj gép ügyében

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök legalább részben felelős a maláj utasszállító Kelet-Ukrajna felett történt lelövéséért - jelentette ki pénteken a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, potenciális demokrata párti elnökjelölt-aspiráns.
Vágólapra másolva!

"Úgy gondolom, hogy ha volt is némi kétség, annak el kellett múlnia azzal kapcsolatban, hogy Vlagyimir Putyin, nyilvánvalóan közvetve - a kelet-ukrajnai felkelők támogatása és fejlett fegyverekkel való felszerelése, valamint az orosz különleges egységek és hírszerző ügynökök jelenléte révén - felelős-e a történtekért" - mondta Clinton.

Szigorúbb szankciókat

Az amerikai diplomácia volt vezetője úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államoknak az ukrajnai konfliktus súlyosbodása miatt szigorítnia kell az Oroszország ellen bevezetett szankciókon. Kijelentette, hogy Európának is meg kell értenie, hogy szembe kell szállnia Vlagyimir Putyinnal. Szavai szerint az amerikaiak és az európaiak kiábrándultak a Washington és Moszkva kapcsolatainak - Barack Obama elnökségének első éveiben történt - "újraindításával" kapcsolatos reményeiből.

Eurázsiai Unió

"Putyinnak van egy terve, az Eurázsiai Unió, amely Európával vetélkedne" - mondta. "Az európaiak megfélemlítésére irányuló erőfeszítéseivel - nemcsak az energia, de a választásokba történő beavatkozás és az európai országok sajtóorgánumainak megvásárlásának pénzügyi támogatása révén - igyekszik az Ukrajnához hasonló országoknak elvenni a kedvét attól, hogy az Európai Unió tagjaivá váljanak" - fogalmazott Hillary Clinton.A politikus egységes fellépést sürgetett az Egyesült Államoktól és az EU-tól, mert szerinte Putyin mindaddig el fog menni, ameddig még "megúszhatja".

Intelligens és óvatos

"Úgy gondolom, hogy elég intelligens és elég óvatos ahhoz, hogy vissza lehessen őt szorítani. De nyomást kell gyakorolni annak érdekében, hogy ez megtörténhessen" - nyilatkozott Clinton, hangot adva véleményének, hogy Putyin "nagyon öntelt". Clinton szerint az orosz elnök arroganciája a hazájával kapcsolatos elképzeléseiből, valamint egyfajta alapvető bizonytalanságból táplálkozik. Felidézte, hogy Putyin a G20 csoport 2012-es Los Cabos-i csúcstalálkozóján 40 percig váratta Obamát, amiért nem kért bocsánatot. Unottan hallgatta meg a Szíriával kapcsolatos együttműködésre vonatkozó amerikai kéréseket, majd közölte, hogy ő kíván lenni a következő csúcs házigazdája.