A terrorizmus rémével fenyegetnek a szankciók miatt az oroszok

Vágólapra másolva!
Hátráltatni fogják a terrorizmus elleni közös harcot a pénteken elfogadott európai szankciók – figyelmeztetett az orosz külügy. Az EU számos magas rangú orosz kémet sújtott utazási tilalommal és külföldi vagyonának befagyasztásával pénteken az ukrajnai fejlemények miatt. Moszkva szerint örülnek a nemzetközi terroristák.
Vágólapra másolva!

Veszélyeztetni fogják a terrorizmus elleni együttműködést az ukrajnai események miatt rájuk kiszabni tervezett európai szankciók – figyelmeztetett szombaton Oroszország. Az orosz külügyminisztérium szerint mindezért az Európai Unió lesz felelős, ha életbe lépnek a 15 magas rangú orosz tisztviselővel és 18 orosz intézménnyel és céggel szembeni szankciók.

Európa a szankciókkal „hátat fordít a nemzetközi és regionális biztonsági együttműködésnek Oroszországgal, beleértve a tömegpusztító fegyverek elleni küzdelmet, a terrorizmust, a szervezett bűnözést és más kihívásokat”. „A nemzetközi terroristák bizonyára nagy ovációval ünneplik ezt a döntést” – közölte az orosz külügy.

Kémfőnökökre sújtottak le

Az EU és az USA is azzal vádolja Oroszországot, hogy támogatja a kelet-ukrajnai szakadár lázadókat, és így felelős, amiért azok a múlt héten feltehetően lelőttek egy ártatlan civileket szállító malajziai utasszállítógépet. Az USA szerint a lázadók lőttek egy oroszoktól kapott rakétával. Moszkva tagad, és a kijevi ukrán kormányra mutogat, amely ugyancsak tagad.

Az uniós szankciókról pénteken döntöttek Brüsszelben, hosszas tárgyalásokat követően. A külföldi bankszámlák befagyasztásával utazási tilalommal járó szankciókat mások mellett kivetették Alekszander Bortnyikovra, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetőjére, Mihail Fradkovra, a külügyi hírszerzés fejére, illetve Nyikolaj Patrusevre, az orosz biztonsági tanács főtitkárára, de rajta van a listán Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője is.

A BBC moszkvai tudósítója felháborodottnak, már-már fenyegetőnek minősítette a közlemény hangnemét.

Jönnek a holland rendészek

Eközben negyven holland katonai rendész tart a lezuhant gép becsapódásának helyszínére. Jelenleg Harkivban vannak, ahol csatlakoznak az ausztrálok által küldött rendőri csapathoz, és megpróbálnak eljutni a roncsokhoz. Azt remélik általuk sikerül biztosítani, hogy a repülésbiztonsági szakértők zavartalanul folytathassák a 298 halálos áldozattal járó szerencsétlenség okainak feltárását.

A helyszínről eddig 200 áldozat maradványait szedték össze, nagy részük már megérkezett, vagy útban van Hollandia felé, ahol megpróbálják azonosítani őket.