Már két embert megöltek a sörényes hangyászok Brazíliában

Sörényes hangyász, Myrmecophaga tridactyla
Picture taken on July 30, 2008 of Luca, an eight-year-old giant male anteater, a few days after its arrival at the Sables-d'Olonne's zoo, western France. The mammal anteater that feeds itself with ants and termites, using its vermiform 50-centimeter-long tongue and living in central and southern America, is classified by the International Union for Conservation of Nature (IUCN) as near threatened. AFP PHOTO FRANK PERRY
Vágólapra másolva!
Évekkel ezelőtt történtek a támadások, de csak most kerültek nyilvánosságra. A sörényes hangyászok békések, csak azért támadnak az emberekre, mert fenyegetve érzik az élőhelyüket.
Vágólapra másolva!

Már két embert megöltek sörényes hangyászok Brazíliában - közölte honlapján a Wilderness and Environmental Medicine című amerikai szakfolyóirat, figyelmeztetve, hogy újabb tragédiák fordulhatnak elő, ha tovább szűkül a kihalás fenyegette állat élettere.

Egy 47 és egy 75 éves brazil földműves életét oltotta ki egy-egy sebesült, illetve sarokba szorított sörényes hangyász két külön támadásban. Az esetek 2010-ben, illetve 2012-ben történtek, de csak most dokumentálták őket.

Békések, ha békén hagyják őket

A különös formájú, Közép- és Dél-Amerikában honos állatfaj általában békésen megfér az emberrel, csak akkor támad, ha fenyegetve érzi magát, és pengeéles karmaival, amelyekkel a hangyabolyokat túrja szét, halálos sebeket ejthet emberen is.

Ő Luca, a nyolcéves óriás hangyász Forrás: AFP/Frank Perry

A tudományos szakfolyóiratban közölt tanulmány vezetője szerzője, Vidal Haddad - a brazíliai Botucatu egyetem orvosi fakultásának munkatársa - hangsúlyozza, hogy rendkívül ritkák a hangyásztámadások ember ellen, de az ilyen esetek növekedhetnek a jövőben, ha tovább szűkül e ritka és védett faj természetes élettere.

Amúgy se szeretik őket, hát most mi lesz?

Flavia Miranda brazil hangyászszakértő nem örül a folyóiratban megjelent cikknek, mert attól tart, hogy növelheti az ellenérzéseket az állattal szemben, amelyet egyesek amúgy is balszerencsét hozónak tartanak és ezért szántszándékkal irtanak. Az AFP-nek nyilatkozva ugyanakkor üdvözölte az amúgy békés hangyászok esetleges agresszív viselkedésével kapcsolatos figyelmeztetéseket, mert - mint elmondta - nemrégiben ő maga is karambolozott egy ilyen állattal, és a balesetben majdnem életét vesztette.

Több térségbeli országban, így Belizében, Guatemalában, Uruguayban vagy Salvadorban, már nem él egyetlen sörényes hangyász sem, a Közép- és Dél-Amerika egyéb részein előforduló példányok száma ötezer körül lehet. Az állatok száma tíz év alatt 30 százalékkal csökkent életterük zsugorodása, a vadászat, az erdőtüzek és közúti gázolások miatt.