Obama azt szeretné, ha a palesztinok normális életet élhetnének

Vágólapra másolva!
Obama szerint a tűzszünet lehet az első lépés, ami elvezet a tartós békéhez a gázai övezetben. 
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli elnökkel, és hangsúlyozta, hogy John Kerry külügyminiszter erőfeszítéseire építve stratégiai fontosságú egy azonnali, feltétel nélküli humanitárius tűzszünet, amely elvezet majd a háborús cselekmények tartós lezárásához a 2012 novemberi tűzszüneti megállapodás alapján - közölte vasárnap a Fehér Ház.

Barack Obama hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a tartósan szavatolják Izrael biztonságát, a civilek védelmét, enyhítsék a gázai humanitárius válságot és léptessenek életbe olyan fenntartható tűzszünet, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a palesztinok a Gázai övezetben normális életet éljenek és választ ad a gázai hosszú távú fejlesztési és gazdasági igényekre, miközben megerősíti a Palesztin Hatóságot. Az elnök hangsúlyozta azt az amerikai álláspontot, miszerint az izraeli-palesztin konfliktus minden tartós megoldásának végső soron biztosítania kell a terrorista csoportok leszerelését és Gáza demilitarizálását.

Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok erőteljesen elítéli a Hamász rakétákkal és alagutakon át végrehajtott támadásait, és ismételten megerősítette, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát. Az elnök ugyanakkor megismételte, hogy Washington komoly és növekvő aggodalommal tölti el a palesztin civil áldozatok számának emelkedése, az izraeli életek elvesztése és a gázai humanitárius helyzet romlása.