Tízmilliókat követel Moszkvától a Pussy Riot

Russian punk group Pussy Riot members Nadezhda Tolokonnikova (R) and Maria Alyokhina  23, 2014 in Munich,  Germany. Vladimir Putin
Russian punk group Pussy Riot members Nadezhda Tolokonnikova (R) and Maria Alyokhina (L) take part in a demonstration on March 23, 2014 in Munich, southern Germany. Demonstrators rejecting the policy of Russian President Vladimir Putin started their protest after a screening of the documentary film "Pussy vs. Putin". AFP PHOTO / DPA / TOBIAS HASE / GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Az Európai Bírósághoz fordult jogorvoslatért a Pussy Riot orosz punkbanda, miután 2013-ban két év börtönbüntetésre ítélték az együttes tagjait Oroszországban. Negyedmillió eurót követelnek.
Vágólapra másolva!

250 000 euró (mintegy 77 millió forint) értékben követel kártérítést és a bírósági költségeinek megtérítését Oroszországtól a Pussy Riot orosz punkegyüttes. Az együttes két tagja Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova az Emberi Jogok Európai Bíróságán tett feljelentést, közölte a Vedomosti üzleti napilap hétfőn.

Az együttes azzal vádolja az orosz hatóságokat, hogy megsértették a véleménynyilvánítás szabadságát, a kínzás tiltására vonatkozó cikkelyt; indokolatlan házkutatás elrendelésével és fogva tartásukkal sérült a szabadsághoz, a védelemhez és a tisztességes eljáráshoz való joguk is. A feljelentés az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. 5. 6. és 10. cikkelyeire hivatkozik.

A zenekar két tagja Münchenben Forrás: AFP/Tobias Hase

Az orosz igazságügyi minisztérium egyik alkalmazottja túlzónak nevezte a kártérítés összegét. Mint mondta, ehhez fogható összegek nem jellemzőek a strasbourgi bíróság ítéleteire.

Ima vagy huliganizmus?

2012 februárjában az együttes öt tagja egy punk imát adott elő a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban. Az előadásról készült video felkerült az internetre és közfelháborodást váltott ki.

Az együttes három tagját, Marija Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset, huliganizmus vádjával letartóztatták és két év börtönbüntetésre ítélték. 2012 októberében Szamucevicset feltételesen szabadlábra helyezték, decemberben pedig Vlagyimir Putyin az orosz alkotmány 20. évfordulója alkalmából amnesztiában részesítette Marija Aljohinát és Nagyezsda Tolokonnyikovát.

2013 májusában az együttes fellebbezett, de a Moszkvai Városi Bíróság helybenhagyta a korábbi ítéletet és huliganizmus vádjával két év börtönbüntetésre ítélte a performansz résztvevőit.