Hatalmas robbanástól tartanak Líbiában

tripoli, líbia, polgárháború, füst, olaj
A picture taken on July 28, 2014 shows smoke billowing from an oil depot where a huge blaze started following clashes around Tripoli airport, in southern Tripoli. State-owned National Oil Corp has warned of a humanitarian and environmental catastrophe after the tank containing six million litres of fuel was set ablaze by rocket fire late on July 27, 2014. The Tripoli clashes, the most violent since the overthrow of dictator Moamer Kadhafi in 2011, started with a July 13 assault on the airport by a coalition of groups, mainly Islamists. AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA
Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki egy tripoli melletti üzemanyagtelepen Líbiában, 3,6 millió tonna üzemanyag robbanhat fel. A kormány nemzetközi segítséget kér.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi segítséget kért Líbia egy tűz eloltásához. A Tripoliban, egy nagy üzemanyag-tároló telepen kiütött tűz hatalmas robbanással fenyeget. A líbiai kormány szerint humanitárius és környezetvédelmi katasztrófa fenyeget. A Brega olaj- és gázipari vállalat telepén 6,6 millió liter üzemanyagot tárolnak, ez Tripoli legnagyobb üzemanyag-elosztó központja. A tüzet egy becsapódó rakéta okozta.

A líbiai kormányfő hivatala szerint megelőzésképpen van szükség a nemzetközi segítségre. Attól tartanak, hogy a tűz átterjed az üzemanyagtartályokra, és azok felrobbannak. Ezért felszólították a lakosságot, hogy hagyja el a helyszín 3-5 kilométeres sugarú körét. Ennek érvényesítése azonban nehéz lesz a bizonytalan közbiztonsági helyzetben.

Ég a raktár Forrás: AFP/Mahmud Turkia

A telep a tripoli repülőtérre vezető főút mentén fekszik, ahol az utóbbi két hétben heves összetűzések voltak a helyi rivális milíciák között. A kormány már felszólította a harcoló feleket, hogy engedjék dolgozni a tűzoltókat.

A tripoli nemzetközi repülőtér feletti ellenőrzésért kirobbant harcokban eddig közel 100 ember vesztette életét. Az ország keleti felében fekvő Bengáziban ugyancsak fellángoltak a harcok. Itt 38 ember halt meg a líbiai kormányhoz hű, és muszlim szélsőséges fegyveresek között. Ezek a harcok a legsúlyosabb incidensek Moammer al-Kadhafi 2011-es elűzése óta. A líbiai kormánynak azonban azóta sem sikerült lefegyvereznie a különböző fegyveres csoportokat.

Az események miatt több ország is kiürítette líbiai nagykövetségét. Erről bővebben itt olvashat.