Elért a front a maláj utasszállító roncsaihoz

Vágólapra másolva!
Ma ismét megpróbálnak eljutni a maláj utasszállító roncsaihoz a holland és ausztrál szakértők. Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy csapatai nem harcolnak a környéken, de gyorsan nyomulnak előre.
Vágólapra másolva!

Vasárnap, majd hétfőn ismét nem sikerült a tragédia helyszínére utazni a nemzetközi szakértőcsoportnak. Peter Jap Albersberg, a csapat vezetője elmondta, hogy a harcok miatt képtelenség volt megközelíteni a térséget.

A csoport ezért visszatért Donyeckbe, miután egyeztetett az EBESZ illetékeseivel – idézte a szavait az Interfax-Ukrajna hírügynökség.

Csalódottak

A szakértők nagyon csalódottak, amiért képtelenek elvégezni a munkájukat, hangsúlyozta Albersberg, aki felhívta a figyelmet, hogy senki nem garantálja a biztonságukat.

Az EBESZ próbálja biztosítani a tragédia helyszínét, és folyamatosan egyeztet az érintett felekkel.

Ma újra megpróbálják

A 38 holland és 12 ausztrál szakértőből álló csapat ma ismét megpróbál eljutni a helyszínre. Az ukrán hadsereg semmiféle harci cselekményt nem folytat a térségében – közölte a nemzetbiztonsági és védelmi tanács.

Andrij Liszenko szóvivő azt mondta, hogy a hadsereg egységei húsz-negyven kilométerre megközelítették a helyszínt, de „amennyiben robbanások zaja hallatszik a térségben, az nem semmiképpen nem az ukrán hadsereg műve”.

Emlékeztetett arra, hogy a gép körzetében moratóriumot hirdettek az ellenségeskedésre, és ezt az ukrán hadsereg „száz százalékosan betartja”.

Elvágják egymástól a lázadókat

A The Wall Street Journal viszont arról számolt be, hogy a becsapódás helye frontvonallá vált. A legközelebb lévő három falu egyikének, Petropavlinkának a polgármestere, Natalja Volosina elmondta, hogy hétfőn ukrán katonai konvoj haladt át a településen, és egész éjszaka hallották a fegyverropogást.

Az ukrán hadsereg egyre közelebb nyomul a gép roncsainak térségéhez, és a jelek szerint az a célja, hogy kettévágja a lázadók által ellenőrzött területet, megszakítsa az összeköttetést a két kulcsfontosságú város, Donyeck és Luhanszk között – vélekedett az amerikai lap.