A szankciók csak elmérgesítik az orosz-amerikai viszonyt

2014.07.30. 16:54

Az orosz külügyi tárca "ártalmasnak és rövidlátónak" nevezte szerdán az Egyesült Államok által Oroszország ellen életbe léptetett szankciókat és előre vetítette, hogy ezek csak még inkább elmérgesítik az amerikai-orosz viszonyt.

"Washington ehhez hasonló döntései sehova sem vezetnek, csak tovább mérgesítik az amerikai-orosz kapcsolatokat és nagyon kedvezőtlen környezetet teremtenek a nemzetközi kapcsolatokban, ahol gyakran döntő szerepet kap az országaink közötti együttműködés" - olvasható a moszkvai külügyminisztérium által kiadott sajtóközleményben.

"Ennek az ártalmas és rövidlátó politikának a tényleges veszteségei meglehetősen kézzelfoghatóak lesznek Washington számára" - figyelmeztettek a kommünikében.

Barack Obama amerikai elnök kedden újabb, az orosz energetikai, hadiipari és pénzügyi szektort érintő amerikai szankciók bevezetését jelentette be Oroszország ellen. Az elnök a gazdasági büntetőintézkedések meghozatalát azzal indokolta, hogy Oroszország továbbra sem működik együtt az ukrajnai válság rendezésében, mi több, tovább támogatja a szakadárokat, tüzérséggel löveti az ukrán kormányerők állásait és csapatokat vont össze a két ország határán. Obama mindehhez hozzátette, hogy Moszkva mindezidáig nem működött együtt a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító katasztrófájának kivizsgálásában sem.