Újabb településeket kell feladniuk az ukrán szakadároknak

Vágólapra másolva!
Az ukrán katonák sikereket könyvelhettek el, szemtanúk szerint ugyanakkor a szakadárok lelőttek egy ukrán katonai repülőgépet.
Vágólapra másolva!

Az ukrán katonák elfoglalták a Donyeck megyei Avgyijivka települést, és megkezdődött Ilovajszk, illetve Pervomajszk visszavétele. A szakadárok ellen indított művelet parancsnoksága szerint a szakadárok a felperzselt föld fasiszta taktikáját alkalmazzák, amikor feladják a megszállt kelet-ukrajnai városokat. Hangsúlyozták, hogy a települések visszafoglalásakor a katonák szándékosan nem vetik be a rendelkezésükre álló nehézfegyvereket, tüzérséget és légierőt, hogy ne legyenek polgári áldozatai a hadműveletnek.

"A katonák szándékosan kockázatot vállalnak, hogy megóvják a gyerekek, a nők és az egyszerű polgárok életét" - közölte a parancsnokság. A közlemény hangsúlyozza, hogy a katonák "saját házaikat, iskoláikat szabadítják fel", viszont a Csecsenföldről, Szerbiából és Oszétiából érkezett zsoldosok nem fognak a Donyec-medencében élni. "Nekünk béke kell, nekik káosz. Ezért készek arra, hogy gyerekeket, családjainkat gyilkolják, rombolják városainkat, falvaiknak és gyárainkat, bűncselekményeket hajtsanak végre a Kreml utasítására" - hangoztatta a parancsnokság közleményében.

Rejtélyes repülőgép

A Donyeck megyei adminisztráció szerint az elmúlt egy nap alatt 19 civil vesztette életét és 31-en sebesültek meg a Donyeck megyében folyó harcok következtében. Szemtanúk közben arról adtak hírt, hogy a szakadárok lelőttek egy ukrán katonai repülőgépet a Donyeck megyei Harcizk település fölött. Helyi lakók arról számoltak be, hogy hat-hét ejtőernyőst láttak kiugrani az eltalált gépből.

Olekszij Dmitraskivszkij, a terrorellenesnek nevezett művelet szóvivője később újságíróknak nyilatkozva cáfolta a gép lezuhanását. Mint mondta, a katonai repülőre Buk típusú légvédelmi rakétával lőttek rá, de sikerült kitérnie a rakéta elől, és épségben földet ért. A szóvivő szerint a helyi lakosok a fehér foltokat láthattak az égbolton, azokat vélték ejtőernyőknek. Az incidensről a szemtanúk által közzétett fotókon olyan fehér foltok láthatók a levegőben, amelyek valóban nagyon hasonlítanak ejtőernyőkre.