9/11 hatása ma is tart

szeptember 11., 9/11, 911, terrortámadás, terrorizmus, new york, world trade center, wtc, tűzoltó, tűzoltók, rák, rákos megbetegedés, romok, rom
A firefighter walks through rubble of the twin towers of the World Trade Center as a US flag hangs from a traffic light post 11 September, 2001, in New York. Two planes controlled by hijackers crashed into the buildings, destroying both. AFP PHOTO Doug KANTER
Vágólapra másolva!
Riasztó mértékben növekszik a rákos megbetegedések száma azok körében, akik elsőként indultak menteni a 2001. szeptember 11-i merénylet után a New York-i ikertornyokhoz. Az amerikai kormány szerint ezek a megbetegedések közvetlen összefüggésben vannak az akkori munkájukkal.
Vágólapra másolva!

Legalább 1646 esetet dokumentált eddig a munkahelyi megbetegedésekkel foglalkozó Mount Sinai Selikoff Center – a leggyakoribb a leukémia, myeloma (a plazmasejtek daganatos megbetegedése), a pajzsmirigy-, illetve prosztatarák.

Emellett további 863 rákos megbetegedésről számolt be a tűzoltók és mentősök körében a New York-i tűzoltóság, amely külön adatbázist tart fenn a munkatársairól – számolt be a CNN.

Ez összességében tehát 2059 esetet jelent. A Mount Sinai több mint 37 ezer ember egészségi állapotát követi nyomon 2002 óta – ők valamennyien részt vettek valamilyen minőségben a mentési munkálatokban.

Tűzoltók a Világkereskedelmi Központ romjai között Forrás: AFP/Doug Kanter

Kétszeresére nőtt a szám tavaly óta

Egyes jelentések – például a New York Post értesülései – szerint a rákos megbetegedések száma megduplázódott tavaly óta a mentésben részt vevők körében.

Ez ugyan matematikailag akár igaz is lehet, ám onkológusok arra hívják fel a figyelmet, hogy a számok emelkedéséből önmagában nem szabad messzemenő következtetést levonni, hiszen ahogy öregszik az ember, úgy nő a korosztályában a betegek száma.

A számok egyértelműek

A korcsoportot, nemi és demográfiai adatokat összevető tudományos elemzés mindenesetre azt mutatja, hogy az átlag amerikaiakkal összehasonlítva 20 százalékkal magasabb a rákbetegségek aránya azok körében, akik mentettek az ikertornyoknál – figyelmeztet a Mount Sinai.

Kormányzati jelentések is rámutattak, hogy ezek az emberek a mentés során több, köztudomásúlag rákkeltő vegyi anyagnak is ki voltak téve. Vagyis olyanok is szenvednek ma rákban, akik nem betegedtek volna meg, ha nem sietnek azonnal segíteni.

Külön kormányzati program

A szövetségi kormány egyébként létrehozott egy külön egészségügyi programot a mentésben résztvevők és a terrortámadást túlélők számára – ez összesen 65 ezer embert jelent. Ők egészségügyi ellátást kaphatnak a programon keresztül.