Ukrajna romjain szelfiznek az oroszok

Vadim Grigoryev
Vadim Grigoryev orosz katona
Vágólapra másolva!
Egész éjjel lőttük Ukrajnát - dicsekedett a Vkontakt orosz közösségi oldalon egy fiatal katona, aki  fegyverekről, társairól töltött fel szelfiket, és egy katonai térképet is nyilvánosságra hozott. Eközben csütörtökön új orosz páncélosok érkeznek az határzónába - jelentette az ukrán állami határőrszolgálat.
Vágólapra másolva!

Ukrán települések ágyúzásával dicsekedett egy, az orosz-ukrán határvonalon szolgáló orosz kiskatona. Vlagyimir Grigorjev július 21-én egyéni és csoportos szelfiket osztott meg magáról és bajtársairól a hazájában népszerű Vkontakt közösségi oldalon, de képeket töltött fel az orosz tarack állásokról, csapatszállító járművekről – sőt, egy katonai térkép fotóját is megosztotta, amelyen jól láthatóak az orosz-ukrán határon állomásozó orosz egységek állásai.

Vlagyimir Grigorjev, az ukránok ágyúzásával dicsekvő orosz katona. (Há)borús önportré. Forrás: peeep.us

Szelfi tüzérséggel

Egész éjjel lőttük Ukrajnát – írta a katona, arra azonban nem számított, hogy bejegyzése futótűzként terjed majd a Vkontakton. A nem várt népszerűség láttán, Vlagyimir Grigorjev először törölte az egész profilt, később, egy orosz tévé esti híradójában pedig már arról nyilatkozott, hogy valaki feltörte oldalát, és a bejegyzés nem az övé, a képeket sem ő készítette.

"Egész éjjel lőttük Ukrajnát." Orosz tarackok a határon. Forrás: peeep.us

A Twitter felhasználói azonban az ügy kirobbanásakor a Peep.us oldal segítségével mentették a kiskatona vkontaktos profiljának teljes másolatát - ahol még megtalálhatóak a kérdéses fotók.

Törvény tiltaná a posztolást

Az orosz hatóságok egy hét késéssel reagáltak az esetre: Vlagyimir Szolovjov, a Duma kommunista párti képviselője már dolgozik egy törvényjavaslaton, ami fegyveres testületek tagjainak megtiltaná, hogy eszközeikről, állományukról képeket osszanak meg közösségi oldalakon.

Újabb orosz tankok a határon

Újabb fejlemény, hogy csütörtök reggel orosz harckocsi-konvoj mozgását észlelték az ukrán határőrök: a tizenöt tank, két, Grad-1-es típusú rakétavető (közismertebb nevén, katyusa) és az ezeket kísérő üzemanyag-szállító kocsik 15 kilométerre tűntek fel az orosz-ukrán határtól, még orosz területen.
Szintén 14-15 kilométerre esik a határtól az orosz Kantemirovka település, ahova csütörtökön egy 50 tankot szállító vonatszerelvény érkezett – idéz ukrán hírügynökségi forrást a Kárpát.info.

Még több katonát küldhetnek

John Kirby, a Pentagon szóvivője már szerdán jelezte: Oroszország további egységeket küldhet a kérdéses határsávra, a már ott állomásozó 10 ezer katona mellé. Az ellentengernagy emlékeztetett, az orosz hadsereg gyalogságot, tüzérséget és légvédelmi bázisokat is telepített a térségbe – kombinált taktikai csoportokat, amik nem csak határvédelemre, de offenzívára is alkalmasak lehetnek.