Folytatódtak a harcok Gázában

2014.08.02. 10:02

Izrael gázai területeket lövetett, a Hamász radikális palesztin mozgalom pedig ismét rakétákat lőtt ki izraeli területekre szombaton reggel, miközben a felek egymásnak ellentmondó állításokat közöltek egy izraeli katona elrablásával kapcsolatban, ami a hosszas nemzetközi közvetítést követően tető alá hozott 72 órás humanitárius tűzszünet előző napi összeomlásához vezetett.

Az izraeli erők a Gázai övezet déli részén, az izraeli határ közelében lévő Rafah városát lőtték, ahol az előző nap a Hamász fegyveresei elraboltak egy 23 éves izraeli katonát. Az ágyútűzben a palesztin hatóságok szerint 35 ember vesztette életét.

A palesztinok emellett további 150 izraeli légicsapásról számoltak be, egyebek mellett egy egyetemet is találat ért Gázavárosban.

A Hamász azt közölte, hogy szombaton ismét rakétákat lőtt ki izraeli területekre. Az izraeli hatóságok szerint két rakétát Tel-Aviv városára lőttek ki, de ezeket a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer hatástalanította.

A Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok egy közleményében felelősséget vállalt az éves izraeli katona, Hadar Goldin hadnagy elrablásáért. Ugyanakkor a csoport azt állította, hogy a támadást péntek reggel hétkor, az azóta az eset miatt összeomlott humanitárius tűzszünet kezdete előtt követték el, az izraeli csapatok előrenyomulására válaszul.

Izrael ezzel szemben azt állította, hogy a támadás - amelyben két izraeli katona meghalt - reggel 9 óra 30 perc körül, azaz a tűzszünet életbe lépése után történt.

Az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok közleménye azt állította, hogy az izraeli katona sorsáról nem tudnak. Azt valószínűsítették, hogy az őt elhurcoló harcosokkal együtt egy izraeli légicsapás áldozata lett. 

Palesztin tájékoztatás szerint a július 8-a óta tartó harcoknak palesztin részről 1656 halottja van, nagy részük civil. Izraelben a mostani konfliktus során 3 civil vesztette életét, 61 izraeli katona esett el, illetve 1357 sebesült meg.