Lelőttek egy ukrán drónt a szeparatisták

2014.08.02. 12:35

A Moszkva-barát szeparatisták ugyanolyan rakétával szedtek le egy ukrán drónt, mint amivel a maláj utasszállítót is lelőtték – állítják a kijevi kormány terrorellenes műveleti központjának illetékesei.

Az ukrán terrorellenes műveletek (ATO) sajtóközpontjának közleménye szerint a hírszerzőeszközökkel felszerelt robotrepülő feladata az orosz zsoldosok által működtetett légelhárító rendszerek feltérképezése volt. A drón sikerrel teljesítette a küldetését, és már hazafelé tartott, amikor találat érte.

Játékrepülő vagy Boeing – egykutya?

Az UNIAN hírügynökség úgy értesült, hogy az ATO vezérkara szerint a robotrepülőt egy ugyanolyan rakétával semmisítették meg, mint amivel a 10 ezer méteres magasságban repülő maláj Boeing-777-est is lelőtték. Kérdés viszont, hogy a szakadárok miért pazaroltak volna a méretét tekintve egy nagyobbacska távirányítós játékrepülőhöz hasonló, viszonylag alacsonyan repülő drón ellen egy dollárezrekbe kerülő, több mint hétmázsát nyomó, közel 6 méter hosszúságú és 50-70 kilogrammos robbanófej célba juttatására alkalmas rakétát, amikor erre a célra akár egy hétköznapi távcsöves puska is bőven megfelel.