Még mindig holttesteket keresnek a lelőtt maláj gépnél

2014.08.02. 15:08

Már harmadik napja dolgozik a nemzetközi szakértői csoport a lelőtt maláj gép közelében, munkájukat fegyveres szakadárok őrzik. Az elsődeleges céljuk most az, hogy minden áldozat holttestét megtalálják. A munka hetekig is eltarthat.

A szakadárok és az ukrán hadsereg közti helyi tűzszünetnek köszönhetően a nemzetközi szakértők szombaton folytatni tudták a holttestek utáni kutatást a maláj utasszállító kelet-ukrajnai becsapódásának helyszínén.

Hetekbe is eltarthat

Hírügynökségi beszámolók szerint a gép roncsainál mintegy 70 szakember, köztük egy holland és ausztrál küldöttség, illetve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziója kutatott a július 17-én történt áldozatainak maradványai után.

Az EBESZ a Twitteren azt írta, "hosszú nap előtt állnak", amely során az áldozatok maradványainak felkutatására fognak összpontosítani.

Az ukrán hatóságok szerint a katasztrófa 298 áldozata közül 80-nak a holttestét még nem találták meg. A holland küldöttség egy tagja azt mondta, hogy az összes áldozat megtalálása akár újabb hetekbe is telhet.

Kiszámíthatatlan a helyzet

A szakértők sorozatban a harmadik nap jutottak el biztonságban a becsapódás helyszínére, amelyet korábban a környéken dúló heves harcok miatt nem tudtak megközelíteni. Ugyanakkor a helyszínen dolgozók pénteken azt mondták, hogy a biztonsági helyzet továbbra is "instabil és kiszámíthatatlan".

Az AFP hírügynökség riportere szerint a szakértők munkáját szombaton fegyveres szakadárok felügyelték.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe Donyeck megyében, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le július 17-én. A gépen tartózkodók közül senki sem élte túl a katasztrófát, mind a 298-an meghaltak. A maláj utasszállítót minden bizonnyal egy Buk légvédelmi rakétával lőtték le.

Az ukrán kormány és az Egyesült Államok a szakadárokat vádolták a gép lelövésével. A szakadárok szerint Kijev felelős a történtekért.