Megindult a föld Nepálban

Vágólapra másolva!
A heves esőzések miatt földcsuszamlások alakultak ki, nyolcan meghaltak, sokan eltűntek.
Vágólapra másolva!

Legalább nyolcan meghaltak és mintegy háromszázan eltűntek Nepál északkeleti részén szombaton, miután egy fölcsuszamlás közel száz házat elsodort több faluban. A földcsuszamlás, amely az éjjeli órákban történt a fővárostól, Katmandutól keletre lévő Szindhupalcsovk nevű körzetben, egy hegyi folyó útját is elzárta, és mintegy három kilométeres szakaszon felduzzasztotta a folyamot.

Az áradások veszélye miatt a Szun-koszi folyó mentén településekről sokakat evakuáltak, a hadsereg jelenleg is dolgozik a földcsuszamlás által létrejött, mintegy 90 méter magas, gyakorlatilag az egész folyóvölgyet beterítő természetes gát felrobbantásán.

A felduzzadt Szun-koszi folyó a Katmandut Tibettel összekötő autópálya egy részét is ellepte. Szemtanúk arról számoltak be, hogy az éjjeli órákban sárlavina és kövek zúdultak le a hegyoldalból. A földcsuszamlás több mint nyolc falvat érintett, ahol összesen mintegy száz házat sodort el.

Jelentések szerint a romok közül eddig 16 embert mentettek ki élve, további 40 sebesültet kórházban kezelnek. Ugyanakkor a hatóságok még legalább 300 ember hollétéről nem tudnak. Az egyelőre nem világos, hogy ők elmenekültek, vagy a romok alatt rekedtek, mindenesetre a hatóságok a halálos áldozatok számának növekedésére számítanak.

A földcsuszamlást az elmúlt napok heves esőzései okozták. A hasonló esetek gyakoriak Nepálban június és szeptember között, a monszunidőszak idején.