A British Airways nem fél az iszlamistáktól

Vágólapra másolva!
A British Airways biztonságosnak tartja a repülést Irak légterében az országban zajló harcok ellenére. Több légitársaság járatai már elkerülik a térséget.
Vágólapra másolva!

Willie Walsh, a BA vezetője a Financial Timesnak nyilatkozva megnyugtatta az utasokat: nem repülnének Irak légterében, ha azt nem tartanák biztonságosnak. A döntésüket mindenesetre naponta felülvizsgálják – tette hozzá.

A BA-nak többek között az Egyesült Királyság és Dubaj, illetve Doha között közlekedő járatai használják általában az Irak feletti légifolyosókat.

Több légitársaság is elkerüli már az országot, legutóbb a Qantas és a Lufthansa jelentette be, hogy más útvonalon közlekedteti járatait – emlékeztetett a BBC. Az Emirates Air Lines, a Virgin Atlantic és az Air France már a hét közepén átirányította a gépeit.

Elkerülni a maláj gép sorsát

A malajziai utasszállító tragédiája fordította a légitársaságok figyelmét arra, vajon szabad-e háborús övezetek fölött repülni, hiszen mindegyikük számára az utasok biztonsága a legfontosabb.

A BBC elemzője azonban emlékeztetett arra, hogy másik légi útvonalra átállítani egy járatot azt jelenti, hogy annak hosszabb utat kell megtennie, több üzemanyagot használ fel – vagyis több pénzbe kerül az üzemeltetése.

Jó tanács: repüljenek magasan

Az utóbbi időben, Irakban újra kiújult az erőszak, miután az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet villámhadjáratban elfoglalta az ország nyugati és északi területeinek jelentős részét. Az iraki hadsereg azóta folyamatosan küzd a dzsihádista harcosok ellen.

Az iraki légügyi hatóság vezetője ennek ellenére azt mondta, hogy az Irak felett átrepülő utasszállítók nincsenek veszélynek kitéve.

Az amerikai légügyi hatóság, az FAA csütörtökön azt javasolta az amerikai légitársaságoknak, hogy legalább 9100 méteres magasságban repüljenek Irak fölött.

Korábban a javasolt repülési magasság 6100 méter volt.