A maláj gép újabb áldozatait azonosítják Harkovban

2014.08.03. 12:32

Három civil életét vesztette és nyolcan sebesültek meg az elmúlt 24 órában a kelet-ukrajnai Luhanszk városában folyó harcokban. Közben vasárnap Harkovba érkezett az a hűtőjárművekből álló konvoj, amely a maláj gép lezuhanása következtében meghaltak újabb megtalált maradványait szállította azonosításra.

Luhanszk polgármestere, Szerhij Kravcsenko a honlapján közölte, hogy a szakadárok és a kormányerők közötti szűnni nem akaró harcok közepette a város szakembereinek egyelőre csak részlegesen sikerült helyreállítaniuk az áramellátást.

A városban 49 ezer háztartásban továbbra sincs áram, több mint ötezerben nincs vezetékes víz, négyezren pedig gázszolgáltatás nélkül maradtak.

Robbanások sorozata Donyeckben

Közben az éjszaka a harcok sújtotta másik kelet-ukrajnai megyeközpontban, Donyeckben is feszülten telt. A városi tanács sajtószolgálatának tájékoztatása szerin a helyi lakosok a város szinte minden körzetéből jelezték, hogy robbanások, automata fegyverek lövéssorozatai hallatszottak, és nehézfegyvereket szállító járművek haladtak végig az utcákon.

Rakétatalálat ért egy iskolát, az épületben komoly károk keletkeztek.

Az ukrán haderő által az oroszbarát szakadárok ellen indított, Kijevben terrorellenesnek nevezett hadművelet sajtóosztálya azt jelentette, hogy az éjjel a fegyveres erők egy katonát sem vesztettek a harcokban. A művelet kezdete óta egyébként eddig már 363 katona vesztette életét és 1434 sebesült meg.

Támadják a kormányerőket

Luhanszk környékén több tüzérségi támadás is érte az éjjel a kormányerők állásait, továbbá Kijev állítása szerint a szakadárok orosz területről is átlőttek aknavetőkkel a határon.

A sajtóosztály közlése szerint a szakadárok fokozták felderítő tevékenységüket a térségben, egyebek mellett drónok, azaz pilóta nélküli repülőgépek alkalmazásával.

Folytatódik az áldozatok azonosítása

Sajtójelentések szerint a maláj utasszállító gép katasztrófájában meghalt további áldozatok maradványai érkeztek meg speciális hűtőjárművekben vasárnap Harkovba, ahol egy gyártelepen alakítottak ki a holttestek fogadására és vizsgálatára alkalmas helységet.

A maradványok azonosításán jelenleg ukrán és holland szakemberek dolgoznak.

Ukrán asszony sétál el a lelőtt utasszállító roncsai mellettForrás: AFP/Bulent Kilic

Még nyolcvan holttest lehet a helyszínen

Az autókonvoj előző nap indult el a tragédia helyszínéről, ahol külföldi szakértők - főként hollandok és ausztrálok -, valamint egy EBESZ-misszió tagjai kutatnak újabb holttestek, illetve maradványok után.

Feltételezések szerint még mintegy 80 holttest maradványai lehetnek a tragédia helyszínén.

A nemzetközi szakértők több napi próbálkozás után csütörtökön jutottak el először a katasztrófa helyszínére. A területet szakadárok ellenőrzik, akik Kijev szerint többször is visszafordulásra késztették a helyszín közeléből a szakértőket.

A Boeing 777-es gép július 17-én zuhant le - a fekete dobozokon Ukrajnában végzett vizsgálatok előzetes eredménye szerint - rakétatalálat miatt a Donyeck megyei Hrabove településnél. A gépen tartózkodók mind a 298-an szörnyethaltak.