A gázai tűzszünet előtt még ropognak a fegyverek

Vágólapra másolva!
A hétórás hétfői izraeli humanitárius tűzszünet sem ígér maradéktalan nyugalmat.
Vágólapra másolva!

Éjszaka sem hallgattak a fegyverek az Erős Szikla hadművelet huszonnyolcadik napján, a hétórásra meghirdetett izraeli humanitárius tűzszünet előtt.

Éjszaka életét vesztette az Iszlám Dzsihád katonai szárnyának, az al-Aksza brigádoknak az északi parancsnoka. Dánijál Mancúr az övezetben az Iszlám Dzsihád hírszerzését is vezette, és az Erős Szikla hadműveletben az Izrael felé lőtt rakéták célzását irányította a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat szerint.

Éjjel a hadsereg több mint húsz célpontot támadott, tíz ember meghlat. A halottak száma az övezetben a gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint legkevesebb 1822-re nőtt. Ebből Izrael szerint sok százan a harcoló iszlamista szervezetek fegyveresei voltak.

Egymás után robbannak az alagutak

Egy magas rangú tiszt beszámolója szerint az elmúlt nap az izraeli hadsereg felrobbantott két alagutat, és tovább folytatta harci tevékenységét. „Újrarendezzük állásainkat, és az alagutak felszámolása után helyzetértékelést tartunk. Helyre kell hozni a (határ)kerítést, erőket kell elhelyezni a közelében az övezetben" - mondta a katonai tervekről.

A hétórás hétfői izraeli humanitárius tűzszünet sem ígér maradéktalan nyugalmat, miután Számi Abu Zuhri Hamász-szóvivő bejelentette, hogy „az Izrael meghirdette fegyvernyugvás egyoldalú, s arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet az általa elkövetett mészárlásról. Nem bízunk ebben a tűzszünetben, és óvatosságra intjük az embereket” - tette hozzá a szóvivő az al-Aksza tévének nyilatkozva.

Az izraeliek többsége maradna

Az izraeli 2-es tévécsatorna felmérése szerint az izraeliek több mint fele, 56 százaléka ellenzi a katonák kivonulását az övezetből, amit 35 százalék támogat. Hetvenhárom százalék szerint a hadművelet nyomán csökkent az ország elrettentő ereje, csak 22 százalék állítja ennek ellenkezőjét. Mégis, az izraeliek 62 százaléka szerint Benjámin Netanjahu kormányfő helyesen kezeli a konfliktust, noha ezt 29 százalékuk kétségbe vonja.