Titkos szérum mentette meg a két amerikai ebolás életét?

libéria, ebola, emory kórház
ATLANTA, GA - AUGUST 01: Emory University Hospital is seen on August 1, 2014 in Atlanta, Georgia. Officials with the hospital confirmed that Emory University Hospital will be receiving and treating two American patients diagnosed with Ebola virus. The Ebola infected patients will be transported to Emory University Hospital from Liberia in the next couple of days and receive supportive care in a isolation unit separate from the general hospital. Jessica McGowan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Kísérleti kezelést kapott az Ebola-vírussal fertőzött két amerikai misszionárius, és elképzelhető, hogy ez menti meg az életüket.
Vágólapra másolva!

Három szigorúan titkos összetételű, kísérleti szert tartalmazó fiolát szállítottak a múlt héten Libériába, utolsó kétségbeesett erőfeszítésként annak érdekében, hogy megmentsék a két, Ebolával fertőzött amerikai misszionárius életét.

A CNN úgy értesült, hogy a Nemzeti Egészségügyi Intézet vette fel a kapcsolatot a két misszionáriust foglalkoztató segélyszervezettel, és felajánlotta a kísérleti, ZMappnak nevezett kezelést.

Soha nem próbálták ki korábban

A szert a Mapp Biopharmaceutical Inc. biotechnikai vállalat fejlesztette ki. Kent Brantlynak és Nancy Writbolnak is megmondták, hogy a kezelést még soha nem próbálták ki emberen, de néhány majomkísérlet eredménye bíztató.

A cég dokumentációjából kiderült, hogy négy majom, amelyeket megfertőztek Ebola-vírussal, de 24 órán belül megkezdték a kezelésüket, túlélte a kórt, akárcsak kettő abból a négy állatból, amelyik 48 órán belül megkapta a szert. Ugyanakkor az a majom, amelyik egyáltalán nem kapott a kísérleti szerből, öt nappal később elpusztult.

Ken Brantly állapota javul, Nancy Writbolt kedden szállítják Atlantába Libériából, mert a repülőgép, amelyet erre a célra alakírottak át, egyszerre csak egy betege szállíthat.

Az Emory Egyetemi Kórház, ahol kísérleti kezelést kapott az Ebola-vírussal fertőzött két amerikai misszionárius Forrás: AFP/Jessica Mcgowan

Ötven szakértőt küldenek Nyugat-Afrikába

Az Egyesült Államok ötven egészségügyi szakértőt tervez Nyugat-Afrikába küldeni, hogy segítsenek az Ebola-járvány megfékezésében.

A járványügyi hivatal munkatársai harminc napon belül a térségbe utaznak – jelentette be közleményében Tom Frieden igazgató.