Basescu szerdáig vár Biró Rozália elutasításával

Vágólapra másolva!
A román elnök azt várja, hogy a miniszternek jelölt politikus maga lép vissza.
Vágólapra másolva!

Traian Basescu román elnök egy kedd délutáni televíziós interjúban nyomatékosan hangsúlyozta: nem nevezi ki kulturális miniszterré és miniszterelnök-helyettessé Biró Rozáliát, és költségvetési miniszterré Claudiu Mandát. Hozzátette, szerdáig vár még az esetleges hivatalos elutasítással, arra számítva, hogy vagy Victor Ponta miniszterelnök vonja vissza jelöltjeit, vagy a jelöltek maguk lépnek vissza.

"Ha Victor Ponta nem érti meg, hogy nem lehet a költségvetési miniszter olyan személy, aki eddig egy egyetemi művelődési házat vezetett, és nem lehet kulturális miniszter olyan személy, aki nem érti jól a román nyelvet, nem lesz más választásom, muszáj lesz reagálnom" - jelentette ki az elnök.

A kérdésre, hogy visszautasítja-e a kinevezéseket, Basescu úgy válaszolt: "elviekben igen, de lehet, maguk a jelöltek lépnek vissza, hogy elkerüljék az elutasítást". Traian Basescu hozzátette, a román alkotmánybíróság egy korábbi határozata tiltja, hogy a miniszterelnök ismét azokat a személyeket javasolja, akiket az államfő egyszer már elutasított. Arra is kitért, hogy az alkotmánybírósági határozat értelmében az elutasított személyeket más miniszteri tisztségre sem lehet már jelölni.

A kialakult helyzet miatt a román államfő Victor Ponta miniszterelnököt okolta, aki - szerinte - most először mulasztotta el az előzetes konzultációt a javasolt miniszterekről. Biró Rozáliát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javasolta a kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségre azt követően, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök augusztus elsejei hatállyal lemondott e tisztségekről.

A Bihar megyei szenátor amiatt vált irónia tárgyává a román sajtóban, mert egy rádiós interjúban - a köznyelvben nem használt román szót nem ismervén - nem megfelelő választ adott egy beugratósnak szánt kérdésre. Az RMDSZ hétfőn közölte, hogy kitart jelöltje mellett.