Kínának gyanús két kanadai állampolgár

Vágólapra másolva!
Államtitoklopás vádjával vizsgálódnak egy vancouveri pár után. 
Vágólapra másolva!

Hadi és nemzetbiztonsági információk, államtitkok lopásával vádolnak két kanadai állampolgárt Kínában - jelentette be a külügyminisztérium. A tárca nem szolgált sok információval az esettel kapcsolatban. Annyit közöltek, hogy a két embert kínai katonai célpontokkal és nemzetvédelmi tudományos kutatási programokkal kapcsolatos titkos információk gyűjtésével, valamint a kínai nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenységgel vádolják.

A Vancouverből származó pár, Kevin Garratt és Julia Dawn Garratt 1984 óta él az országban. Először angoltanárként dolgoztak, majd az észak-koreai határon lévő Tantung városban nyitottak kávéházat, s az Észak-Koreába igyekvő turistáknak szerveztek utakat. Az államtitoklopás vádját Liaoning tartomány állambiztonsági hatóságai vizsgálják.

Súlyos ítélet születhet

A pár hollétéről hivatalos tájékoztatást nem adott a tárca. Kanada pekingi nagykövetsége a Hszinhua hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy tisztában van a hírekkel, miszerint két állampolgárát őrizetbe vették, a tényleges helyzettel kapcsolatban folyik az adatgyűjtés.

Amennyiben a párt bűnösnek találják a hatóságok, akár élethosszig tartó börtönnel vagy halálbüntetéssel is sújthatják őket. Az államtitoksértés értelmezése a jog szerint igen széles: ipari adatok eltulajdonításától állami vezetők magánéletére vonatkozó részletek gyűjtéséig terjedhet.