Meghalt egy amerikai tábornok Afganisztánban

2014.08.05. 20:37

Az amerikai védelmi minisztérium megerősítette kedden, hogy Afganisztánban pontosan nem tisztázott körülmények között életét vesztette egy amerikai vezérőrnagy. A vezérőrnagy a szövetségesek legmagasabb rangú katonája, aki elesett a 2001-ben kirobbant afganisztáni fegyveres konfliktusban.

John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője Washingtonban közölte: megerősítheti, hogy az áldozatok között van egy amerikai tábornok, akit megöltek. Az illető nevét a védelmi minisztérium addig nem árulja el, amíg a családot nem értesítik.

Az afgán katonai akadémián elkövetett keddi támadásban megsebesült legalább egy tucat másik katona, köztük egy német dandártábornok is. Az ő állapota nem életveszélyes. Az afgán katonai egyenruhát viselő támadót lelőtték.

A vallási fanatikus muzulmán tálib lázadók szóvivője dicsérte a valószínűleg belső támadót, de azt nem mondta, hogy ők állnak a háttérben. Az afgán katonai akadémián, amelyet a legtekintélyesebb brit tisztképző, Sandhurst mintájára építettek fel, a NATO brit, ausztrál, új-zélandi, norvég és dán tanácsadóinak segítségével az afgán hadsereg tisztjeit képzik ki.