Meghalt egy amerikai tábornok Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Egy afgán egyenruhába bújó támadó ölte meg egy katonai akadémián.
Vágólapra másolva!

Az amerikai védelmi minisztérium megerősítette kedden, hogy Afganisztánban pontosan nem tisztázott körülmények között életét vesztette egy amerikai vezérőrnagy. A vezérőrnagy a szövetségesek legmagasabb rangú katonája, aki elesett a 2001-ben kirobbant afganisztáni fegyveres konfliktusban.

John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője Washingtonban közölte: megerősítheti, hogy az áldozatok között van egy amerikai tábornok, akit megöltek. Az illető nevét a védelmi minisztérium addig nem árulja el, amíg a családot nem értesítik.

Az afgán katonai akadémián elkövetett keddi támadásban megsebesült legalább egy tucat másik katona, köztük egy német dandártábornok is. Az ő állapota nem életveszélyes. Az afgán katonai egyenruhát viselő támadót lelőtték.

A vallási fanatikus muzulmán tálib lázadók szóvivője dicsérte a valószínűleg belső támadót, de azt nem mondta, hogy ők állnak a háttérben. Az afgán katonai akadémián, amelyet a legtekintélyesebb brit tisztképző, Sandhurst mintájára építettek fel, a NATO brit, ausztrál, új-zélandi, norvég és dán tanácsadóinak segítségével az afgán hadsereg tisztjeit képzik ki.